Opinió

Tribuna

El maridatge de Dalí i Adrià

“Un maridatge on gastronomia i art van de bracet

Un dels elements d'innovació més potents és la relació entre diferents disciplines, perquè sol obrir noves mirades, genera nous relats, descobreix hipòtesis i formula preguntes inesperades. Fa uns anys el Sebastià Serrano va titular un llibre La festa dels sentits, on explicava de forma didàctica que la vista, el tacte, l'oïda, el gust i l'olfacte no són només fonts de plaer, sinó també d'inspiració, talent i innovació. No és estrany, doncs, que la intersecció entre la cuina i l'art hagi produït al llarg de la història un munt de col·laboracions i influències. Precisament, l'any 2011 a la Pedrera de Barcelona es va realitzar la mostra L'art del menjar, on es podien contemplar obres d'art des de les natures mortes del segle XVII, l'art conceptual i l'aliment com a material, els artistes cuiners, artistes que han utilitzat restaurants com a tallers d'investigació artística i un espai dedicat a l'obra de Ferran Adrià. Seguint aquest fil, acaba d'iniciar-se una exposició als Estats Units que també tracta de la relació de la gastronomia i l'art amb el protagonisme de dos catalans il·lustres: Salvador Dalí i Ferran Adrià. La mostra, que es realitza al Museu Dalí de Saint Petersburg a Florida, recull material d'aquests dos grans creadors, dos genis que han compartit la naturalesa revolucionària, que han incidit i transformat el coneixement, que han creat escola i seguidors. Definitivament, Dalí i Adrià són uns avançats al seu temps, uns homes que a través de l'art i la cuina han utilitzat noves fórmules per capgirar el paradigma en les seves disciplines, que han fugit del convencionalisme, els dos a l'avantguarda més capdavantera, esdevenint fenòmens universals. Dalí i Adrià s'han convertit en referència de la creativitat i de la imaginació, generant realitats sorprenents, fent obrir els ulls i aportant reflexió i pensament.

Aquesta exposició, aquest maridatge entre l'art de Dalí i la cuina d'Adrià que es proposa a Florida és un tast extraordinari que constata que entre gastronomia i art, com la resta de camps creatius, poden anar de bracet. L'art i la cuina són elements indispensables per gaudir vivències profundes, culturalment riques i que desperten i estimulen els sentits. Sí, tots sabem que per menjar-nos un plat o descobrir una taula ben parada, una presentació bonica i atractiva del que degustarem ens ajuda a tenir una predisposició més gran. Sí, el menjar entra per la vista: l'element estètic, la bellesa o, simplement, una proposta suggeridora, ens atansa a començar i ens facilita el camí. Gaudir de la creació, viure emocions que van més enllà de la necessitat de nodrir-se d'aliments, ha fet evolucionar la cuina enormement en els darrers anys. Alhora, el menjar sempre ha inspirat l'art (des de les coves on es pintaven frescos amb escenes de caça fins a Warhol retratant les sopes Campbell), ha generat reflexió i emocions, capturant per sempre la mirada creativa de cada moment. L'art i la cuina són dos dels grans motors de la humanitat, factors que fan evolucionar la intel·ligència col·lectiva, retraten la memòria dels pobles i són determinants per projectar un futur inspirador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia