Opinió

Ara torno

Emprenedors espanyols

“La història és fascinant i profundament espanyola

Ja sé que hem estat molt distrets amb el #samataoPaco de l'estàtua de Franco al Born, amb la faena taurina del TC o amb la caça al demòcrata contra Carme Forcadell, fins i tot amb l'heroi espanyol que va amenaçar el president Puigdemont de posar-li una bomba sota el cotxe i que després es va fer la femta a sobre. O també amb el suïcidi retransmès del PSOE, que és com un serial.

Tot això i més ens ha tingut ocupats o entretinguts. Però la història més reveladora del lloc on estem ficats i del qual hem de sortir com coets és una altra. És la d'uns emprenedors extremenys que s'ha estès aquests dies. Tres joves ambiciosos van decidir, el 2014, crear a Zafra (Badajoz) la primera empresa de fabricació de telèfons mòbils d'última generació cent per cent espanyols. Van buscar un nom que tingués la Z de Zafra i que sonés internacional: Zetta Smartphones. D'aquesta manera la ciutat extremenya començaria a ser referent mundial per ser el Silicon Valley espanyol, més enllà de la seva tradició agrícola i ramadera i la seva cèlebre Fira Internacional de Ramaderia, que l'any 2010 va reunir fins a un milió de visitants, com assenyala la Wikipedia. Quedava per decidir el logotip de la marca. Fàcil: un aglà amb una mossegada. La síntesi perfecta entre Extremadura i l'emblema més universal, el d'Apple. I l'espanyolitat i l'arrel extremenya de la marca quedava gravada en el nom dels aparells: Conquistador.

Res de tot això és cap exageració que m'hagi permès. És tal com ho explicaven aquests emprenedors. “És un mòbil cent per cent extremeny: el creem aquí, contractem gent d'aquí i els diners es queden aquí”, deia el portaveu Unai Antino (o Nieto, en altres actuacions) a la televisió extremenya, en un espai en què també intervenia el dissenyador dels aparells. Antino també explica que havien començat tres i que ja havien quasi triplicat la plantilla (o sigui, vuit): “A vegades no arribem a poder assumir el volum de producció per cobrir la demanda.” Normal, perquè també deia: “Tenim el producte més potent del mercat. Està de tu a tu amb l'Iphone, i a meitat de preu.”

No és estrany que ben aviat, el 2015, el president de la Junta d'Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara, es reunís dues vegades amb els emprenedors i, amb un Conquistador a les mans, pronostiqués: “Es parlarà molt d'ells ben aviat.” Efectivament, tenia raó, però no pel que es pensava. Ara els han desemmascarat. Els mòbils són de la marca xinesa Xiaomi i els genis de Zafra es limiten a posar-hi un adhesiu a sobre del del fabricant xinès i els revenen amb un bon marge.

La història és fascinant. I profundament espanyola en tots els sentits del terme profund. I, per això, reveladora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia