Opinió

opinió

La deixadesa de l'Estat

El diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans defineix desobediència com a “acció de desobeir”; és a dir, el que està fent el govern de l'Estat espanyol en el moment d'incomplir els pressupostos respecte de les inversions previstes a les comarques de Girona.  Des de fa molts anys, amb el somriure sorneguer de qui creu que té el poder absolut, sense passar res, els diferents partits i persones que han format part del govern de Madrid han anat treballant amb una opacitat absoluta respecte de les comarques gironines. Som la segona demarcació amb menys inversió per càpita de l'Estat espanyol.

Seria molt optimista pensar que de la continuïtat de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol en pot sortir alguna cosa diferent. El futur govern serà més dèbil, però si en funcions han plasmat una diferencia entre allò que pressuposten i el que realment executen; què ens fa pensar que aquest futur govern complirà els mínims compromisos amb els gironins?

A punt d'acabar el 2017, tenim trams pendents de l'N-ll, com ara el tram de Medinyà a Figueres o el tram entre Maçanet de la Selva i Tordera, en el qual s'ha reduït la inversió un 22%. On són les variants de Bàscara, Figueres i Pont de Molins? Els treballs de desdoblament de l'eix pirinenc entre Olot i Figueres, que convertirà l'actual carretera N-260 en l'autovia A-26, especialment el seu pas entre Besalú i Figueres. El mencionat nou pas entre Puigcerdà i la frontera de l'Estat francès. La variant de Ribes de Freser o la inversió pendent de l'N-152 entre Ribes i la Molina. Seguint amb una llarga llista de les incansables peticions i negociacions perquè Adif i Renfe donin un servei de mínima qualitat i puntualitat als nostres ciutadans, o que se'ns tingui en compte respecte de les infraestructures de ports marítims, com ara el de Palamós, o de transport aeri, amb un aeroport com és el Girona-Costa Brava, necessari per al nostre creixement sostenible. Podem continuar amb una llarga llista de les inversions no acabades al castell de Figueres, la catedral de Girona o la nova seu de l'arxiu històric provincial de Girona.

Tots aquests incompliments, que afecten la nostra seguretat i  el nostre benestar, ens porten a pensar que la desobediència que practica el govern espanyol respecte dels gironins i gironines és la desobediència entesa com a desacatament legal sense més ni més. I estem en el dret de  reclamar el traspàs total de manera immediata, i és que els ciutadans tenim uns drets respecte dels incompliments, i aquests drets no són de la Generalitat, ni dels ajuntaments, són els drets dels ciutadans de Girona de disposar d'unes infraestructures adequades al segle XXI.

És per això que agafa més importància l'acte que tindrà lloc avui amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i representants de les diferents institucions del país per reclamar el traspàs de la xarxa de rodalies. Sabem, i hem demostrat sobradament, que una gestió des de la proximitat, que gestionant nosaltres mateixos les nostres infraestructures, podem oferir un servei de millor qualitat. I sabem, i també s'ha demostrat sobradament, que l'Estat ha actuat amb deixadesa vers el nostre territori. És el moment de dir prou i d'exigir un traspàs imprescindible per millorar la vida dels nostres ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia