Opinió

opinió

Terrassa, referent en aigua pública

A Terrassa tenim una oportunitat històrica: rescatar l'aigua a Terrassa com a bé públic essencial que és i preservar el seu caràcter de dret universal. El camí per aconseguir això depèn del govern i la gestió municipal sobre l'aigua, única garantia perquè en el futur no hi hagi possibilitat de cap forma directa o indirecta de privatització.

Aquesta és la clau del procés que estem portant a terme a la nostra ciutat. Fa uns dies, a Madrid, en una trobada de ciutats de tot l'Estat, vaig exposar l'experiència terrassenca i vaig constatar que arreu de Catalunya i del conjunt d'Espanya se segueix amb molt d'interès el que estem fent. Al costat d'alcaldes i alcaldesses de ciutats com ara Madrid, Barcelona, València, Saragossa, Còrdova, Valladolid, la Corunya, Santiago i Arganda del Rey, vam plantejar reptes, visions i oportunitats al voltant d'una qüestió estratègica de primera magnitud.

Terrassa, en el context d'aquestes grans ciutats, està obrint camí per construir una nova cultura de l'aigua, dels interessos generals i de la millor manera de protegir-los i gestionar-los.

En aquests termes està plantejat el procés que arribarà al moment decisiu la primavera del 2017, quan l'Ajuntament haurà de prendre la decisió definitiva sobre el model de gestió de l'aigua. El procés de debat participatiu obert a la ciutadania, les polèmiques als mitjans de comunicació, les actituds polítiques, socials i econòmiques... Tot això és positiu i enriquidor. Tothom ha de poder dir-hi la seva. Sens dubte, així contribuïm a avançar en la reflexió per part de tots els ciutadans i ciutadanes sobre què significa realment el govern i la gestió pública de l'aigua, i que va molt més enllà del líquid que surt per l'aixeta, de la seva qualitat o del seu preu.

Ho veiem cada dia més clar: l'aigua no és un producte de mercat, tot i que val molt en diners, sí, però sobretot en valors, en benestar, justícia i qualitat de vida.

Crec que la transparència és sempre garantia d'honestedat i de democràcia, i per aquesta raó m'he compromès a fer un debat transparent, clar, rigorós i respectuós amb totes les posicions i tots els interessos en joc.

És evident, però, que hi ha en joc grans interessos econòmics, legítims però discutibles, i que Terrassa és una petita part de la lluita global pel control d'un gran negoci. A nosaltres ens toca treballar al servei de Terrassa, indiscutiblement, però tampoc no hem de perdre de vista el context on ens situem.

Per responsabilitat amb la ciutadania i perquè sabem que estem obrint pas a nous horitzons de futur, ens esforcem al màxim per fer el procés de manera impecable, amb el màxim rigor, amb el màxim respecte.

I això implica demanar el mateix a tothom, encara que a vegades es produeixin situacions tenses. Un exemple, els dos “burofaxos” que Mina m'ha enviat perquè rectifiqués diverses declaracions públiques sobre amenaces reals que he patit i que no he detallat. La meva resposta ha estat molt clara, sense entrar en picabaralles i sempre amb esperit constructiu: en tot moment exerciré, des del respecte, el meu dret a la llibertat d'expressió i la meva obligació de servir els interessos generals de la ciutat.

Tot el que tinc o tingui a dir en el futur, tot el que hi hagi per debatre, ho faré amb transparència i honestedat, dintre de la llei i al servei exclusivament de Terrassa.

Per tant, continuem endavant, serenament i amb idees cada vegada més clares sobre el model futur. Brevíssimament les apunto aquí, com ja vaig fer a Madrid de manera més extensa. Ha d'incloure fórmules de participació i control real de la ciutadania, ha de donar solucions justes i legals a l'actual empresa concessionària i els seus accionistes, ha d'incorporar els treballadors i treballadores realment afectes al servei, ha de comportar la creació d'una nova estructura de gestió pública professional i eficaç, així com també ha de preservar i millorar els aspectes socials.

Com a conclusió, puc afirmar que prendrem la millor decisió política possible per preservar el dret universal a l'aigua i la titularitat pública, que dissenyarem un nou model de servei a partir d'uns nous valors i d'un rigorós compromís d'eficàcia i qualitat, i que al mateix temps garantirem un procés de transició net, transparent i exemplar.

Des de la llibertat, des dels valors, farem de l'aigua el que ha de ser: la joia de la corona del nostre patrimoni públic, d'allò que és de tots i totes i que garanteix el nostre benestar i el nostre dret a decidir sobre el conjunt dels interessos generals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia