Opinió

Jordi Fabrellas

Vicedegà del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona

Els accidents de treball

Segons ha publicat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, en el període que va del setembre del 2015 a l'agost del 2016 a Catalunya hi va haver ni més ni menys que 87.324 accidents laborals, en front dels 80.506 del mateix període de l'any anterior, és a dir, un augment del 8,47%. Això representa 239 accidents diaris de mitjana, és a dir, molts. El sector dels serveis continua sent el que concentra la majoria dels accidents, un 65,55%, seguit per la indústria, amb un 22,71%; la construcció, amb un 9,53%, i l'agricultura, amb un 2,21%. En canvi, si comparem els índexs d'incidència (és a dir, el nombre d'accidents per cada cent mil treballadors), l'ordre varia substancialment i el lidera la construcció, amb 7.020,95; seguit per la indústria, amb 4.784,10; l'agricultura, amb 4.535,72, i finalment el sector serveis, amb 2.782,91.

Si bé els percentatges per sectors a Girona varien respecte a Catalunya, l'ordre no varia. Pel que fa al nombre d'accidents, a Girona s'han produït el 7,44% dels accidents lleus, el 5,71% dels greus i el 3,33% dels mortals respecte a Catalunya, i cal tenir en compte que per nombre d'habitants la població de Girona representa el 10% del total de Catalunya. Si ho comparem amb les xifres de l'any anterior, l'única dada que ha disminuït ha estat la dels accidents mortals a Catalunya, que ha passat de 75 a 60. És un descens, però són seixanta persones que han deixat la vida al seu lloc de treball, són seixanta famílies colpides pel dolor de la pèrdua d'un dels seus membres.

Analitzant les estadístiques de l'Observatori del Treball i Model Productiu que es posen al nostre abast, queda clar que la sinistralitat és alta, que té uns costos econòmics, mèdics i socials molt elevats, però només amb la redacció de lleis o sancions no es resoldrà el problema, ja que l'arrel és molt més profunda. Per eliminar els accidents, s'ha d'estar conscienciat, i format. Ser conscient dels riscos i perills que comporta una acció i tenir el coneixement per evitar-los és cabdal per evitar un accident.

El novembre passat es van atorgar un any més, a Girona, els Premis de Prevenció de Riscos Laborals, que arriben a la setena edició i que concedeix el Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona. És l'aportació que com a institució compromesa a lluitar contra la sinistralitat es fa a la societat gironina i a la catalana en general. És un premi a la tasca de conscienciació que ha d'evitar les imatges de tristor i penediment per accions que s'haurien pogut evitar. Un exemple clar el tenim en els anuncis que s'emeten per televisió d'accidents de trànsit, i on es mostra l'abans –on s'ensenyen les decisions i accions preses de forma errònia– i el després –amb les conseqüències de les accions: els plors i la desgràcia–. Ens cal, doncs, reconèixer aquelles empreses i professionals de les comarques gironines que treballen des de l'anonimat perquè els treballadors disposin de mesures i tècniques adequades per evitar aquests accidents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia