Opinió

A la tres

Ni parlar-ne ni que se'n parli

“El front internacional és, sens dubte, el que més preocupa l'executiu estatal dels populars

La cita és dimarts al vespre. I al govern espanyol no li ha fet gens de gràcia. El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, ha estat l'encarregat d'arrufar el nas en nom de l'executiu estatal després que transcendís que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i el d'Afers Exteriors, Raül Romeva, desembarcaran al Parlament europeu per fer pedagogia del referèndum que pretén celebrar el govern català. Explicar-se, volen. A l'executiu estatal de l'operació diàleg li molesta que es parli de moltes coses. I en la llista de temes tabú –el judici a Bárcenas, les primàries al PP, la reforma de la Constitució...– figura en un lloc destacat la consulta catalana. L'enuig creix si l'exercici es fa a la capital comunitària. Dastis avançava fa uns dies que el govern del PP combatrà “qualsevol intent” de justificar el referèndum o, en la seva definició, “una cosa que des del punt de vista jurídic no és justificable”. Ahir hi tornava amb un desig en veu alta a mode de pronòstic: l'acte de Puigdemont, Junqueras i Romeva a l'Eurocambra no tindrà èxit. L'empipament del govern espanyol ha provocat que l'Eurocambra es desmarqui d'un acte que es fa en una de les seves sales. I que, fins i tot, apareix en el panell d'anuncis del Parlament europeu.

El front internacional és, sens dubte, el que més preocupa l'executiu estatal dels populars. Aquest temor explica que la conselleria que lidera Romeva acabés al TC. O les rectificacions de tot aquell que fins fa poc gosava pronunciar-se –Viviane Reding, el primer ministre de Lituània...–. Però, tot i els intents silenciadors del govern espanyol, des d'una Europa que fins ara havia mantingut el no comment com a resposta, comencen a arribar veus que qüestionen la (no) gestió del govern de Mariano Rajoy. Alex Salmond, Gerry Adams, i també polítics italians, suïssos, eslovens i alemanys, entre d'altres, han criticat que Carme Forcadell sigui investigada per haver facilitat un debat al Parlament. Hi ha interès clar. Això, malgrat que el PP no vol ni parlar-ne ni que se'n parli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia