Opinió

A la tres

Del diàleg a l'amenaça

“El retorn al focus de la consulta i la possibilitat que s'avanci ha posat nerviós l'executiu estatal

Acció, reacció. Ha estat que el consell polític de la CUP aprovi facilitar que els pressupostos del 2017 tirin endavant i, per tant, quan ha vist que hi ha via lliure per al referèndum, que el govern espanyol s'ha tret la carota del diàleg. I li ha quedat rostre d'amenaça. La constatació que el procés català agafa velocitat ha acabat de desemmascarar el PP i l'executiu de Mariano Rajoy, que han passat de la col·laboració verbal a l'insult i, finalment, a la intimidació. Tres dies. Dilluns, Pablo Casado qualifica de “xenòfobes i totalitàries” les pràctiques del govern de la Generalitat; dimarts, Rafael Hernando l'equipara a Donald Trump; i dimecres, des de La Moncloa es fa saber que tenen preparat un pla interministerial amb “mesures coercitives” per evitar que se celebri la consulta prevista per al setembre. Els populars avisen que podrien intervenir les competències d'Ensenyament per impedir que els centres escolars acullin la votació. I recorden oportunament el comodí de l'article 155 de la Constitució, el de suspensió de l'autonomia.

Superat l'escull dels comptes, el retorn del focus a la consulta i la possibilitat, admesa des del govern català, que, depenent de com acabin els processos judicials en marxa –el d'Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega, però, sobretot, el de Carme Forcadell– la convocatòria es podria avançar, ha posat nerviós l'executiu estatal. Sembla que, ara sí, es cregui els plans de la Generalitat. Com si les forces independentistes no els haguessin fet públics abans del 27-S. Com si Carles Puigdemont no els hagués refermat quan va prendre possessió i clarificat quan va superar la qüestió de confiança. Com si no fes cinc anys que una majoria de catalans es manifesten per la independència. Els populars han ignorat tot això i més.

El Pacte Nacional pel Referèndum demanarà reunions amb el govern espanyol per a una consulta acordada. Si l'executiu de Rajoy fos intel·ligent faria bé d'atendre-les. Amb amenaces no s'atura el que hi ha en marxa a Catalunya. I menys amb precintes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia