Opinió

A la tres

Casa nostra; casa vostra

“La cita és avui, a les quatre, a la plaça Urquinaona de Barcelona

Del manifest de la convocatòria:

“Catalunya ha estat sempre terra d'inclusió, però no podem oblidar que en molts moments també hem estat rebuts en altres terres. [...] Més de 290 milions de persones han hagut de desplaçar-se forçosament de casa seva per conflictes armats, vulneracions dels drets humans, canvi climàtic i pobresa. Des de l'any 2000, i per culpa de les polítiques europees de blindatge de les seves fronteres, més de 32.000 persones han perdut la vida intentant creuar el mar Mediterrani. [...] Els estats membres de la Unió Europea, lluny d'oferir una solució a la situació, han restringit encara més el pas de les persones fins a tancar les fronteres i Europa s'ha consolidat com una gran fortalesa. [...] Aquestes polítiques de la UE incentiven la mortalitat i esborren del mapa les vies segures i legals. [...] El 2015, l'Estat espanyol es va comprometre a rebre 10.772 persones refugiades en un termini de dos anys. Malgrat les pèssimes condicions en què es troben aquestes persones, aquest compromís s'està incomplint a hores d'ara.

[...] Les competències en polítiques d'asil són estatals, però creiem que Catalunya i les seves institucions han de donar una resposta més clara i contundent al desplaçament forçat de persones més gran des de la II Guerra Mundial. Catalunya té competències en polítiques d'acollida i podria aplicar mesures per millorar-les i enfortir-les des d'ara mateix.

Per tot això, veient la inacció de l'Estat espanyol, fem una crida a les institucions catalanes a:

1. Actuar definitivament en vista d'aquesta situació; 2. Garantir la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades a Catalunya i comprometre's a aplicar mesures contra el racisme, la xenofòbia, la LGTBIfòbia i la violència masclista; 3. Defensar el dret a la lliure circulació de les persones; i 4. Treballar per erradicar les causes d'injustícia, violència estructural, guerra i vulneració dels drets humans en origen que són l'arrel dels moviments forçats o no desitjats de població.

I animem la ciutadania a organitzar-se, mobilitzar-se i fer sentir la seva veu per aconseguir una conscienciació col·lectiva que afavoreixi el canvi d'actitud de les institucions en relació amb l'anomenada «crisi migratòria» que viu la Mediterrània.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia