Opinió

opinió

La CE toca el crostó per l'alta morositat

La llei més inútil del món es va promulgar a Carolina del Nord. En aquest estat del sud dels Estats Units està prohibit l'ús d'elefants per llaurar els camps de cotó. Espanya ha aconseguit situar-se en el segon lloc en el rànquing de normes inservibles amb la promulgació de la llei de lluita contra la morositat. És clar que dotze anys després de la seva aprovació aquesta llei hauria de situar-se la primera en la llista de preceptes inútils.

La llei antimorositat és el resultat de la transposició de la directiva europea 2000/35/CE. Els organismes comunitaris van promulgar aquesta directiva arran de la preocupació que suscitava la problemàtica de la morositat al sud d'Europa. Els seus dos principals objectius eren, d'una banda, incentivar les empreses i les administracions públiques a respectar els terminis de pagament i, de l'altra, evitar la imposició de terminis excessivament dilatats per les grans empreses. Un tercer objectiu de la directiva era harmonitzar de forma indirecta les diverses pràctiques de pagament dels estats, marcant un termini de pagament de referència de trenta dies –que és obligatori per defecte en cas d'inexistència de pacte– per a la liquidació de les operacions.

Tot i les reformes per reforçar la legislació contra els mal pagadors i acotar el termini màxim de pagament a seixanta dies, Espanya no ha aconseguit posar a rega la morositat i els terminis de pagament no han disminuït. En suport a aquesta afirmació, el 9è estudi de la gestió del risc de crèdit el 2016, realitzat per Crèdit i Caució, Iberinform i IE Business School, revelava que el 74% de les empreses pateix la morositat. A més, aquest estudi palesava que el termini de pagament mitjà és de 91 dies; però amb la particularitat que les petites empreses paguen a 88 dies i les grans, a 109. Així mateix, a Catalunya el termini és de 86 dies i a Andalusia, de 102. El sector públic també paga amb uns termini per sobre dels que dictamina la llei antimorositat. El Butlletí de Morositat i Finançament Empresarial de 2016, elaborat entre la direcció general d'Indústria i de la Pime, va manifestar que el període mitjà de pagament a les comunitats autònomes se situa en vuitanta dies.

No és d'estranyar que la Comissió Europea (CE), en el seu paquet mensual de decisions sobre procediments per incompliment, hagi emprès accions jurídiques contra diversos estats per no haver complert adequadament les obligacions que els incumbeixen en virtut del dret de la UE. Per aquesta raó, la CE ha adoptat noves mesures contra Espanya per garantir la correcta aplicació de la directiva de lluita contra la morositat i exhorta Espanya mitjançant una “carta d'emplaçament” a no seguir mantenint una legislació que permeti dilatar sistemàticament els terminis de pagament legals de trenta dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia