Opinió

LA CRÒNICA

Els Magaldi

La Casa de Savoia, que havia d'esdevenir casa reial d'Itàlia, entre 1848 i 1849 lluitava contra l'exèrcit austríac. Molts italians, davant la imminència dels combats, optaren per abandonar el país, i una nombrosa colònia s'instal·là a Girona. Successors d'aquells nouvinguts són la família Nicolazzi, procedents de la província de Novara, a la regió del Piemont, integrada llavors al Regne de Sardenya, i que l'any 1857 ja regentaven aquí un establiment hostaler, que amb el temps esdevindria el conegut Hotel Peninsular. La família Lasoli Antonietti, procedents també de Novara, varen obrir al carrer de Ciutadans els hotels Italians i Centre, el darrer d'ells amb jardins exteriors –avui plaça del Pallol–, i que es varen clausurar fa temps. L'any 1927 consta que la colònia italiana a Girona estava formada per més de quaranta famílies, si bé es trobaven molt enfrontades entre elles a causa del rebombori feixista al seu país. Per cert, que l'agent consular a Girona era llavors Giuseppe Magaldi, i les cròniques recullen també que una tal Maria Magaldi va causar un fort enrenou en demanar una fotografia de Mussolini.

Molts cognoms italians han esdevingut populars a Girona, la majoria per les seves activitats comercials: els Prianti, els Martorano, els Fargnoli, els Imbergamo... En esclatar la guerra civil, alguns retornaren al seu país, però d'altres es varen quedar arrelats. Al carrer Santa Clara número 6 hi ha una botiga de roba masculina –Casa Magaldi– ben coneguda i apreciada, que s'ha mantingut en primer lloc en moda masculina. Per altra part, una nissaga gironina –els Soler Pacreu– en esclatar la guerra civil varen comprar una fàbrica càrnia a Cártama a uns italians –la família Prolongo– que fugiren de les bombes, i que els gironins han convertit en una empresa pròspera i molt important. A altres gironins el cognom italià els ve de més lluny. Per exemple, els Donato procedeixen d'un artiller, soldat al servei del Regne de Nàpols, que va arribar a Tarragona al segle XVI, es va casar amb una catalana, i els seus descendents es traslladaren a diferents localitats de Barcelona, i finalment vingueren a Girona, segons s'ha esbrinat documentalment.

I arribem a la senyora Anna Maria Magaldi Paternostro, fiscal en cap de Barcelona, nascuda a Girona l'any 1953, i que ben segur que forma part d'una estirp italiana. No sabríem de la seva existència i destinació si no hagués estat per la seva teatral actuació a la sortida del judici del 9-N. Si es volia fer notar, ho va aconseguir; i no en farem cap més comentari perquè a aquestes altures tothom ja n'ha tret l'opinió pròpia. Només remarcar que és una gironina, que el món és divers, i que hi ha gent de moltes menes!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia