Opinió

LA GALERIA

Dilemes ètics

Els periodistes, els mitjans de comunicació, també s'han d'enfrontar cada dia a dilemes ètics, a la feina de triar bé sobre què i com informar

“No en fan gaire cas.” Ho va dir dijous a Girona el secretari del Comitè de Bioètica de Catalunya, Josep M. Busquets, durant l'acte amb motiu del 25è aniversari d'aquest organisme. Es referia a les recomanacions ètiques que va fer el comitè al voltant dels temes sanitaris i el seu tractament en els mitjans de comunicació. Aquest comitè, que actua d'òrgan assessor del govern, de l'administració i de la comunitat científica, ha realitzat infinitat de documents, informes i estudis per ajudar a decidir davant de situacions èticament dubtoses en l'àmbit de la salut: eutanàsia, interrupció de l'embaràs, rebuig al tractament, medicació, reproducció assistida... El tema és que les seves recomanacions són només això, recomanacions que fàcilment poden quedar en paper mullar. El document sobre les consideracions ètiques al voltant de la informació sanitària sobre les quals sembla que els mitjans no fan gaire cas, parla de la necessitat de transparència, veracitat i credibilitat. També sobre la qualitat de la informació, i que està directament relacionada amb la professionalitat. Res a dir. Només que la professionalitat s'ha de reclamar a totes les parts. Durant la xerrada el filòsof i professor de la Universitat de Girona Joan Manel del Pozo va dir que el comitè no s'ha de veure com un tribunal de la Inquisició. Va parlar molt de l'esforç de triar bé, d'exercir la nostra llibertat i d'ètica, un concepte que actualment no està gaire de moda. A ningú no li agrada que li diguin com ha d'actuar en la seva feina. Una actitud respectable i una reacció molt humana quan els consells venen d'alguna persona totalment aliena i, per tant, desconeixedora del tema a tractar. Però si les reflexions estan fonamentades, venen de professionals experts, potser sí que hauríem de destinar el temps necessari a escoltar-les. Ja sigui quan ens parlen de com tractar la informació sanitària o de com afrontar les situacions en la pràctica diària de la medicina. Durant l'acte es va recordar que els metges cada dia prenen decisions ètiques, potser sense saber-ho. Els periodistes, els mitjans de comunicació, també s'han d'enfrontar cada dia a dilemes ètics, a la feina de triar bé sobre què i com informar. Si no es fa aquesta feina hi ha el perill d'oferir informacions parcials, esbiaixades, interessades i discriminatòries que podria fer qualsevol que no sigui un bon professional de la informació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia