Opinió

A la tres

Tirar pel dret

“El missatge que envia el PP via fiscalia és ben clar: el problema no és tant el fet de desobeir com qui desobeeix

La fiscalia, la general i la no general, no deixa de sorprendre'ns amb decisions que donen fe, amb una claredat meridiana, de qui és el que mana, que no és altre que el govern del PP. Va passar amb el 9-N, quan els fiscals del TSJC no van veure desobediència en l'actuació del govern i va ser, per imposició de la fiscalia general, que hi va haver canvi de criteri. El darrer exemple ha estat la segona querella per desobediència contra Carme Forcadell i tres dels quatre membres de la mesa contra els quals, segons el Constitucional, calia actuar. En una querella digne de ser objecte de querella, el fiscal assenyala només com a responsables del presumpte delicte els diputats independentistes, mentre que el quart en qüestió se'n lliura perquè no sabia el que feia i perquè la seva formació mai ha volgut trencar la unitat d'Espanya. És una declaració política en tota regla que deixa constància un cop més de quina és la vara de mesurar de la fiscalia. El missatge que envia el PP via fiscalia és ben clar: el problema no és tant el fet de desobeir com qui desobeeix. Per tant, a parer del ministeri públic el govern espanyol no desobeeix quan incompleix reiteradament les sentències del Constitucional en el repartiment del 0,7%. Que ens ho expliquin.

I tot indica que la cosa encara anirà a més després que el nou fiscal general de l'Estat hagi consumat diferents relleus a la cúpula de l'estructura fiscal, com ara Anticorrupció, col·locant-hi afins a la majoria conservadora i fent fora aquells que podien incomodar el govern del PP, esquitxat per nombrosos casos de corrupció. El fiscal José Manuel Maza està dissenyant una fiscalia a la mida de l'executiu del PP sense cap mena de complexos (només cal veure el cas de Múrcia). Que la fiscalia depengui de l'executiu i que regeixi pels principis d'unitat d'actuació i de dependència jeràrquica no treu que se n'esperi imparcialitat. I això no és el que es desprèn de les darreres actuacions adoptades. I el que és més greu és que ni ho intenten dissimular i tiren pel dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia