Opinió

Full de ruta

Els bilionaris

A la llista consta un tal Donald Trump. És un dels pocs bilionaris que han perdut diners. Ho ha fet guanyant unes eleccions fent creure a algunes víctimes del “sistema” que no hi pertany

Cada vegada que surt la llista Forbes amb els noms dels més rics del món (els bilionaris, és a dir, aquells que sobrepassen els 1.000 milions de dòlars, una xifra que ni em sé imaginar) em sorprèn que els diaris només li dediquin una petita nota en les pàgines d'economia, si bé, en aquesta última ocasió, encara m'ha sorprès més que un d'editat a Barcelona n'hagi parlat a la secció de la “gent” famosa. El cas és que trobo a faltar que aquesta llista s'analitzi o que s'expliqui per què Bill Gates, el primer, ha augmentat com si res la seva riquesa en 10.200 milions durant els últims dotze mesos, de manera que li'n continuen sobrant molts per a les seves fundacions caritatives. No és l'únic que ha fet encara més fortuna. Amancio Ortega ha passat del segon lloc al quart, però no ens n'hem de preocupar: ha guanyat 4.000 milions de dòlars més. Això representa que l'inversor nord-americà Warren Buffet i el fundador d'Amazon Jeff Bezos, segon i tercer respectivament, han obtingut més beneficis.

No continuaré amb la llista, però hi afegiré que aquest últim any s'hi han incorporat 223 bilionaris més: de 1.810 ha passat a 2.043. I no precisament perquè hagi passat la crisi, sinó perquè perdura convertida en la dinàmica del sistema: les grans fortunes augmenten a costa de la precarietat de més persones. Un dels més grans bilionaris, Warren Buffet, ho reconeix: “La lluita de classes existeix i la meva va guanyant.” En un article publicat l'any 2011 a The New York Times va afirmar que el govern del seu país (com el de tants altres) mima massa els multimilionaris en lloc d'exigir un sacrifici compartit. No li van fer cas. Ni Buffet ni cap altre de la seva classe ha hagut de fer cap sacrifici. A la llista consta, evidentment, un tal Donald Trump. És un dels pocs bilionaris que han perdut diners. Ho ha fet guanyant unes eleccions fent creure a algunes víctimes del “sistema” que no hi pertany. Hi és, encara que sigui amb mil milions menys, que deuen haver anat a parar a un altre bilionari: aquesta classe no reparteix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia