Opinió

Quim Ayats

Senador ERC per Girona

Ja n'hi ha prou, del menyspreu d'Adif

Els gironins i les gironines ens hem acostumat a despertar-nos cada dia amb una nova notícia relativa als incompliments d'Adif i de l'Estat espanyol amb la ciutat. L'última que coneixem és que les obres al parc Central no s'acabaran fins a final d'any, quan el compromís inicial era que estiguessin enllestides a l'abril. Si es compleixen els terminis, qüestió sempre dubtosa venint d'Adif, els veïns hauran patit ni més ni menys que deu anys d'obres, molèsties i maldecaps derivats de les obres del TAV.

Necessitaríem diverses pàgines de diari per redactar el memorial de greuges i la llista sencera d'incompliments, que van des de la promesa del PP d'invertir 300 milions d'euros a fer subterrani el pas del tren convencional fins a la inexistència d'un pla d'autoprotecció del túnel del TAV –inundat dues vegades– o la negativa d'Adif de fer-se càrrec de diverses obres de reposició, com ara les del carrer Bisbe Sivilla i la plaça Montserrat, que hem hagut d'acabar pagant tots els gironins.

El grup municipal d'ERC-MES va revelar la setmana passada, en aquest sentit, l'última de les afectacions de les obres del TAV a la ciutat, aquesta vegada a la xarxa de sanejament. Tot i els requeriments dels tècnics municipals perquè Adif hi posi solució, la resposta fins ara ha estat el silenci. Res de nou. Més incompliments i més burles a la ciutat. I després s'estranyen que vulguem la independència...

Gairebé una dècada d'obres és un insult i un menyspreu per a les gironines i gironins. I més si tenim present que va ser el 1988 que el govern espanyol va decidir fer el primer AVE de Madrid a Sevilla i que el 1992 ja l'inauguraven. No valen excuses d'errors i deficiències, perquè, més enllà de mostrar novament la ineficiència del govern espanyol, s'està demostrant una manca de finançament i de voluntat política.

És per això que des d'Esquerra veiem amb escepticisme els darrers compromisos adoptats pel Ministeri, després de la trobada a Madrid amb representants de l'Ajuntament. Tot el suport al consistori en defensa dels interessos de la ciutat però, sobretot, tot el suport a les mobilitzacions que organitzin els veïns i veïnes per pressionar l'Estat perquè compleixi amb Girona.

En aquest sentit, des del grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Senat insistirem al govern espanyol perquè les obres finalitzin amb la màxima celeritat possible. O, dit en altres paraules, reclamarem la mateixa celeritat que han tingut els successius governs espanyols per inaugurar AVE des de Madrid a tots els punts cardinals (mentre continuen relegant el corredor del Mediterrani, per cert). Per últim, creiem que quan s'enllesteixi la reposició del parc Central caldrà recopilar tots els incompliments –els que sabem ara, i els que puguin aparèixer durant l'execució de les obres– i, si existeix la base jurídica per fer-ho, dur Adif als Tribunals. En defensa dels interessos de Girona i per dignitat. Ja n'hi ha prou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia