Opinió

Full de ruta

S'honra Sabadell

El 2017 existeix una escola pública amb nom de franquista al nostre país. És a Sabadell i està dedicada a l'alcalde Marcet, que va entregar a Franco la medalla d'or

La ciudad de Sabadell se honra hoy recibiendo a la más alta jerarquía de la patria, a vos Caudillo del pueblo español y generalísimo (…) Sabadell está firme al lado de vos (…) Disteis un día el grito de ¡firmes! y Sabadell espera vuestras órdenes.”Amb aquestes paraules, l'alcalde de la capital vallesana Josep Maria Marcet entregava personalment, el 1942, la medalla d'or de la ciutat al dictador Francisco Franco.

Divendres passat, l'honrós govern municipal, encapçalat pel republicà Juli Fernàndez, feia retirar el monòlit col·locat el 1974 a la plaça dedicada al batlle franquista. No hi ha hagut necessitat d'organitzar cap referèndum per decidir-ho. El feixisme no es vota.

El que és lamentable és que hagi calgut esperar que el PSC no governés la ciutat per poder retirar el monument. És clar que veient la descafeïnada llei de memòria històrica impulsada per José Luis Rodríguez Zapatero, sentint la setmana passada les paraules del diputat del PSC David Pérez en què acusava Esquerra de no haver volgut obrir fosses durant el govern tripartit i recordant que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, empenyia els veïns a agafar un tornavís per treure personalment les plaques franquistes dels habitatges per no haver d'obrir cap partida per retirar-les, s'entén una mica més la política socialista en la matèria.

El govern de Sabadell procedirà a retirar les 33 plaques amb el jou i les fletxes que encara queden a la ciutat i canviarà també els noms de les places de Marcet i d'Antoni Llonch, l'alcalde franquista que el va succeir. Molt a favor que es dediquin als il·lustríssims sabadellencs psuqueros Muriel Casals i Antoni Farrés.

La figura de Marcet pot ser tan polièdrica com vulgueu, però no és possible que existeixi un CEIP al barri de Can Puiggener que dugui el seu nom. Sí, amics, el 2017 existeix una escola pública amb nom de franquista al nostre país. Disteis un día el grito de ¡firmes! i l'eco encara ressona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia