Opinió

Keep calm

L’enquesta

Si el govern no s’avança començaran aparèixer enquestes sobre la pregunta, la data i altres qüestions del referèndum

Les empreses de sondejos d’opinió estan desesperades. No encerten res. Trump, anava pel camí d’una derrota electoral sense precedents. Tampoc s’intuïa que la Gran Bretanya votés a favor de marxar de la Unió europea, com tampoc que els statu quo han deixat de guanyar com sempre. No estat així amb Pedro Sánchez i està per veure, com publicava una enquesta del diari El País, que el nombre de ciutadans que desitgen la independència de Catalunya va a la baixa. Consta que darrerament hi hagut empreses que fan enquestes que se n’han anat en orris i d’altres que s’han fusionat per manca de credibilitat. La culpa no es dels estudis demoscòpics. Els experts asseguren que els temps estan canviant i que els ciutadans ho volen palpar. Per això, creuen que votant sense anunciar el seu vot prèviament i votar tot al contrari contribuirà al canvi. Va passar a la primera volta francesa.

El cas més recent i evident de les equivocacions de les enquestes ha estat la victòria dins del PSOE de Pedro Sánchez. Tot indicava que anava ben posicionat sense guanyar. Però, ves per on, dins la família socialista ha esdevingut el líder perquè el militant de base ha entès que Sánchez anava contra l’establishment. Un altre fracàs de les enquestes. Veurem ara com gestiona el triomf. Es relacionarà amb el govern del PP? Com farà front a la renovació del partit? Destituirà les patums del PSOE? Anunciarà una alternativa atractiva per Catalunya? Presentarà un projecte atractiu en el Congrés Federal del PSOE del mes de juny? Descarta del tot una aliança amb Podem? Hi ha tantes preguntes al voltant del personatge que si les fessin a la militància –uns 186.000– que el va votar, no sabrien si contestar el mateix, perquè bona part del vot va ser per ganes de canvi i anar contra els establerts. En cas que el govern català no s’avanci, en els pròxims dies començaran aparèixer enquestes sobre com s’ha de plantejar la pregunta, la data i altres qüestions del referèndum català. Les enquestes podran servir de termòmetre i perquè el preguntat pugui enganyar el que li plagui....



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia