Opinió

A la tres

Arrenca el nou curs

“La segona quinzena s’espera intensa. I els 45 dies que falten per al referèndum, d’impacte assegurat

Sant tornem-hi! Amb un calendari inèdit, amb la meitat del mes d’agost encara al davant, el Parlament ha arrencat el curs polític més transcendent de les últimes dècades. La segona quinzena s’espera intensa. I els 45 dies que falten per a la celebració del referèndum de l’octubre, d’impacte assegurat. Entrem en la recta final cap a l’1-O.

La mesa de la cambra catalana va celebrar ahir la primera reunió després d’unes vacances retallades. Ho va fer sense incloure la tramitació de la llei del referèndum en l’ordre del dia. Alguns dels que van veure com les seves càbales en l’agenda cap a la cita de l’octubre no es complien van llegir-ho en clau de renúncia. Això quan des del Parlament mai s’havia concretat data per a l’inici de la tramitació de la norma que empara la consulta. No pateixin, els que ahir estiraven la interpretació de la cessió –bàsicament el PP, C’s i l’executiu estatal– seran els mateixos que quan la llei del referèndum s’obri camí en el Parlament, probablement el dia 22, es posaran les mans al cap. Els pronunciaments dels partits constitucionalistes assegurant que el procés està tocat s’han repetit fins a l’avorriment en un estiu en què una de les novetats l’han donada amb la boca petita els populars. Els de Mariano Rajoy renuncien a aplicar el 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l’autonomia. Es tracta d’aquell article que veus com les de José María Aznar, Felipe González o Alfonso Guerra han defensat per a Catalunya. El PP no l’activarà. No ho farà per raons “temporals i jurídiques”, argumentava el seu portaveu al Congrés, Rafael Hernando. “No resoldria el problema”, apuntava en el que algú podia haver vist com un atac de sensatesa. La possibilitat desapareixia quan després afegia que es focalitzen ni més ni menys que en el delicte de sedició. Això sí que albira una solució...

L’agost enfila la segona part amb el Parlament i el govern plenament activats i algun detall més del pla de l’executiu estatal per intentar frenar l’1-O sobre la taula. I una certesa: l’estiu (polític) s’ha acabat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia