Opinió

Vuits i nous

Rajoy guanya

“Afirma que mantindrà el 155 si triomfa de nou l’independentisme

Les eleccions es convoquen per guanyar-les, assevera el manual polític i la lògica. Rajoy ha convocat aquestes i, segons les enquestes i la consuetud, les perdrà. Quedarà l’últim, sembla. En un país normal... Rectifico, no hi ha països normals. En un país ideal o que s’aproximés a la “normalitat”, el convocant plegaria. Rajoy no tan sols no ho farà, perquè ni la corrupció que l’impregna no ho ha consentit, sinó que si el resultat no és del seu gust, que vol dir si guanyen les forces independentistes en solitari o en coalició, mantindrà vigent l’article 155, que impedirà que governin. Ho fa servir d’argument electoral i tot. Sempre es podrà dir que no ha perdut ell sinó el seu representant a Catalunya, però aquest representant no ha convocat les eleccions. La facultat requeia en el president de la Generalitat, a qui Rajoy ha usurpat les funcions.

L’altre dia em preguntaven: “A qui beneficiarà electoralment l’article 155?” Impressionat per la manifestació de Brussel·les vaig contestar que a Puigdemont. No em vaig adonar del contrasentit dramàtic: la llei que l’ha dut a refugiar-se a l’estranger el pot portar a presidir la Generalitat però a la vegada li pot impedir governar, si no és que no l’ingressen directament a la presó si ho intenta. El 155 sempre beneficia Rajoy. Un dia d’aquests el president espanyol va ser a Lleida, ciutat damnificada per la decisió judicial, afavorida per l’article 155, de retornar a Sixena peces del seu museu. No intenta congraciar-se amb els catalans ni en campanya. Pensa en les eleccions generals i en els aragonesos que el puguin votar. El 155 té moltes dimensions. A Lleida, amb alcalde socialista favorable al 155, va demanar el vot ja no per a ell sinó per als partits “constitucionalistes”. Si aquests guanyen, guanya ell. Cap motiu per dimitir, si és que alguna vegada li havia passat pel cap de fer-ho. Els que guanyen perden, els que perden guanyen... hi ha països més normals que d’altres, sí.

Dintre dels partits “constitucionalistes” hi ha graduacions. A Rajoy li agradaria la graduació alta, la dissolvent, representada pel PP i Ciutadans. Els analistes benintencionats, que són els que llegeixo, manifesten el desig de la graduació baixa: govern del PSC i comuns, amb la possible intervenció d’ERC. Retiraria Rajoy el 155? Tant com retornaria a Lleida i el seu alcalde complaent les obres de Sixena.

Tot i així... Acaben d’estrenar una pel·lícula en què dos polítics nord-irlandesos irreconciliables acaben posant-se d’acord després d’un viatge que dura com la pel·lícula. Està basada en fets històrics recents i pacificadors. Hi ha països més normals que d’altres. No podrien l’independentisme i l’unionisme caminar junts pels boscos de Brussel·les o els de La Moncloa?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia