Opinió

A la tres

A contracor

“El 21-D ha estat agredolç: la mateixa convocatòria, el resultat, l’acord si n’hi ha... Sense govern, serà amarg

La investidura del president de la Generalitat resta paralitzada en espera que els partits independentistes acabin de decidir-se per quin tipus de legislatura i relació amb l’Estat aposten. Restablir la digna i legítima presidència de Puigdemont, que implicaria un més gran i llarg enfrontament amb Espanya i perllongament dels efectes del 155 sobre la Generalitat, o bé un govern circumscrit a la Constitució i les lleis espanyoles que administri l’autonomia tutelada i amenaçat per la persecució judicial, però que salvi la institució del laminat diari a què la sotmet l’Estat. Difícil elecció, perquè no agrada ni l’una ni l’altra. Però obligada. Perquè el temps que transcorre, encara que no esgoti el termini per investir, debilita la credibilitat de l’independentisme, ja prou adolorit. Tot el 21-D ha estat agredolç i el resultat, per inesperat, no va ser tan estrany per no preveure’l.

Som a tocar d’una nova tongada de declaracions davant del jutge del Suprem de dirigents dels partits catalans: Mireia Boya, Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas, Neus Lloveras i Anna Gabriel (el dia 21) han de declarar la setmana que ve per exposar el seu paper en l’1-O. ERC tem especialment aquestes compareixences per si Llarena torna a esprémer la llei per empresonar la seva secretària general i pregona el realisme. JxCat pressiona per no fer perdre lideratge a Puigdemont mentre que el PP avisa que arribarà fins on sigui necessari per impedir que el president en surti ben parat. S’albira una sortida de darrera hora com la del 2015, imaginativa, i tenint en compte els empresonats i que els poden seguir.

Si els partits independentistes van acceptar presentar-se al 21-D malgrat que no ho desitjaven, han de fer ara possible l’acord, encara que a contracor. L’Estat busca derrota i humiliació, i una Generalitat dempeus ajudarà a impedir-ho. 155 dies més de 155 no deixaran gaire estructura i Cs ja apunta a la llengua. Fer govern sense esbudellar-se seria un primer pas per refer algun dia el camí que no es van atrevir a obrir el 27 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia