Opinió

la crònica

Ha passat el circ

“El locutor Jorge Oms se atreverá a introducir su cabeza en las fauces del león.” Així es va anunciar a Radio Gerona EAJ 38 als anys seixanta del segle passat. Llavors l’emissora era l’únic mitjà de comunicació solvent. La premsa diària –Los Sitios– era propietat dels Medios de Comunicación del Movimiento, i sofria una limitació important de continguts, tant per l’autocensura que exercia el director com per les normes que es rebien de Madrid.

Hi havia un personatge a la ràdio que tenia totes les qualitats d’un showman. Es feia dir Jorge Oms, però tots li dèiem Jordi. Des de la ràdio organitzava concursos, enquestes, entrevistes, festes i tot el que fes falta, lligat a la publicitat. Un any per Fires va arribar a Girona un circ que presentava números de lleons ferotges. Era habitual que els circs portessin animals, des de cavalls, gossos, papagais... fins a lleons i tigres. Durant la seva estada es podia sentir a la Devesa els udols i rugits. S’organitzaven visites per veure els animals que després s’exhibirien al circ ben ensinistrats, amb salts i números espectaculars.

Jorge Oms va tenir la idea de guanyar audiència amb una provocació perillosa: ficaria el cap enmig de les mandíbules obertes d’un lleó. Va organitzar un gran xou, amb anuncis reiterats, i a l’hora de la veritat, com que ell mateix no podia narrar-ho per una qüestió òbvia, em va tocar a qui subscriu aquesta crònica –llavors treballant a la ràdio– de fer la retransmissió. Oms hi va comparèixer acompanyat de la seva família. Col·locada una gran gàbia sobre la lona del circ, el domador a cops de fuet va obligar un lleó a sortir del seu carruatge i fer-se present. Després d’uns exercicis de domini de l’animal, va arribar el moment esperat: Oms es va acomiadar dramàticament dels seus pares –pel que pogués passar–, va entrar a la gàbia, i en un moment de gran emoció reforçada per redoblaments de tambor, l’home va posar el cap entre les barres del lleó, que a les ordres del domador les havia obert del tot. Vist i no vist, en un moment el xou va acabar sense dany, i amb grans aplaudiments. Per la ràdio tothom va poder seguir-ho.

Ara ha passat per Girona un gran circ molt espectacular. Els números que ha ofert, amb artistes d’arreu del món, han estat genials. Però la nostàlgia ens porta a trobar a faltar uns elements típics: els pallassos –estranyament aquest circ no en duia– i els números amb animals, tot i ser coneixedors que els reglaments fan difícil la seva concurrència. Han estat molt meritòries les atraccions. Fantàstiques. Però aquell tuf i el bramul dels tigres, panteres, lleons i altres bèsties per Fires no se’ns esborrarà de la memòria! Què voleu fer-hi!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia