Opinió

Tribuna

Geopolítica i renovables

“Preu baix del petroli, retallada del finançament del fonamentalisme islàmic

Hi ha un ampli consens sobre el fet que el fonamentalisme islàmic ha sigut nodrit i encoratjat a escala mundial a través d’una xarxa d’institucions, madrasses i mesquites finançades principalment per l’Aràbia Saudita, perseguint un delicat balanç al seu país per part de la família reial saudita, que vindria a dir als fonamentalistes: “Mireu si en som de pietosos, que us farem sortir els petrodòlars per les orelles. En compensació, mireu cap a l’altra banda davant la nostra corrupció i excessos.” Aquest pacte es complementa amb un suborn tàcit a tota la població saudita, consistent en multitud de subsidis, subvencions i feines que només són una excusa per pagar un salari. La família Saud es pot permetre tot això exclusivament gràcies als ingents ingressos per la venda d’hidrocarburs.

Malauradament per a ells, aquest equilibri es troba greument amenaçat des de finals del 2014 quan (irònicament, degut a les seves pròpies accions, en haver augmentat deliberadament la producció de petroli per intentar arruïnar els productors de petroli dels EUA) el preu del petroli caigué de 100 a 50 a dòlars el barril, preu al voltant del qual ha oscil·lat des de llavors. Simplificant, aquesta mena de davallada significa una reducció immediata a la meitat dels ingressos per als productors. I això està resultant molt difícil d’entomar per a un país per al qual els ingressos del petroli tradicionalment representen el 90% del pressupost del govern.

Inexorablement, per tal de minimitzar el forat, han tirat de veta dels seus enormes fons de reserva, han limitat la inversió i han començat a retallar els subsidis i subvencions. I sembla lògic pensar que una de les àrees que poden experimentar les retallades més grans són les subvencions a les institucions islàmiques fora d’Aràbia, car no són indispensables per mantenir la pau social al país. Així, un preu baix del petroli condueix a una retallada en el finançament del fonamentalisme islàmic.

Cada cop que hi ha un atemptat islamista, i de forma més punyent per a nosaltres amb els atemptats de Barcelona, molta gent desitjaria intensament poder contribuir a reduir aquesta amenaça. El mecanisme directe que tots tenim a l’abast de la ma, és augmentar el nostre ús de les energies renovables. Amb cada Kw d’energia renovable que substitueix un Kw procedent del petroli, contribuïm a reduir la demanda de petroli i, per tant, a deprimir-ne el preu. I, sense preus elevats, no hi ha xauxa financera possible per als fonamentalistes islàmics. Ja teníem totes les raons del món per consumir energies renovables, però si vols contribuir personalment, de forma directa i sense intermediaris, a tallar l’aixeta al finançament del fonamentalisme islàmic, ara en tens una més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia