Opinió

opinió

Escorxadors municipals, a propòsit de Palafrugell

Els escorxadors artesanals, de baixa capacitat o municipals representen un important patrimoni per al nostre territori.

Desgraciadament, aquests escorxadors s’han anat tancat per una manca de voluntat política de les administracions i per una falsa modernitat que fa que molts ciutadans prefereixin comprar la carn envasada en safates de plàstic al supermercat que anar a la carnisseria del barri o del poble.

Greu, greu error. Totes les directrius de seguretat alimentària, de benestar animal i de qualitat dels aliments que ens dicten les diferents administracions, especialment l’europea, van dirigides a cercar canals curts de transformació dels aliments. Dit d’una altra manera, es promouen els productes de proximitat o de quilòmetre zero.

I què fem a les comarques de Girona? Tanquem escorxadors municipals. El cas de Palafrugell n’és l’exemple més recent.

Quan un escorxador municipal es tanca, al seu entorn es tanquen algunes explotacions ramaderes, especialment d’oví i de boví, perquè els preus que paguen els compradors industrials pels animals són massa baixos per fer front a les despeses de l’explotació ramadera. I tanquen també carnissers perquè no poden accedir al producte de qualitat que els permet competir amb les grans superfícies. Així de clar.

D’aquesta manera ens anem carregant les petites explotacions ramaderes, les carnisseries artesanals i el llarg etcètera que ve al darrere. I curiosament s’ho carreguen aquells que es presenten en el seu ideari polític com a grans defensors del territori.

Què han fet l’Ajuntament de Palafrugell, la Diputació de Girona o el Departament d’Agricultura per impedir el tancament de l’escorxador? Segurament res més enllà que mirar cap un altre costat i carregar de culpes als altres.

A les comarques de Girona, sortosament existeixen alguns exemples d’escorxadors municipals i comarcals que han fet un gran servei a la ramaderia de la comarca. L’escorxador municipal de Camprodon mata cada setmana més de dos poltres de l’Associació de Criadors d’Eugues del Ripollès, a part d’altres caps de bestiar. Aquest servei ha permès revifar la ramaderia equina a les muntanyes del Ripollès i que els carnissers i restauradors disposin d’una carn d’excel·lent qualitat.

A Ripoll, hi ha l’escorxador comarcal del Ripollès, homologat per sacrificar carn ecològica, que actualment està sacrificant vedells ecològics criats a les muntanyes del Ripollès.

A l’Armentera, hi ha un escorxador municipal que dona un excel·lent servei als carnissers i ramaders de tot l’entorn, que fan productes d’una gran qualitat.

A Girona, l’alcalde Joaquim Nadal va impulsar la construcció de l’escorxador del Gironès al costat de MercaGirona. Actualment, dona servei a molts ramaders i carnissers de les comarques gironines.

La realitat ens aclareix que voler tancar l’escorxador de Palafrugell –un tancament que s’encavalcaria amb el de l’escorxador de la Bisbal, clausurat fa pocs mesos– suposaria un perjudici greu per als ramaders i carnissers del Baix Empordà i significaria completar un autèntic despropòsit que contravé les normes elementals de la gestió pública. I fa bones les paraules de Josep Pla quan deia que canviem les calaixeres de noguer per armaris de fòrmica. Visca la modernitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia