Opinió

A la tres

Republiquem

“Ara fa just un any que aquest país va començar a republicar de veritat. O a republicanejar.

L’Associació de Municipis per la Independència ha demanat als ajuntaments catalans (si més no als seus associats) que demà, 1-O, que no és una data qualsevol, pengin als seus balcons una pancarta amb el lema Republiquem. A mi em sembla bé, perquè va ser just ara fa un any que aquest país va començar a republicar de veritat. I és el que el govern Torra anuncia cada vegada que pot: “Farem República”. I és a partir d’aquí, suposo, que l’AMI converteix aquest “fer república” en verb. I li surt el verb republicar, que de moment ni el de l’IEC ni cap altre diccionari admeten. Jo republico, tu republiques, ell republica, nosaltres republiquem..., diu l’AMI en la seva pancarta. El verb m’agrada però m’ha fet ballar el cap. Nosaltres “republiquem” o “republicanegem”? Vull dir, el verb ha de ser republicar o republicanejar? Perquè si és republicar, suposo que l’hauríem de conjugar com el verb abdicar, per posar-los un exemple. I si és republicanejar l’hauríem de conjugar com el verb netejar, per posar-los també un exemple. Jo soc de la generació dels que de petits aquests dubtes els consultàvem al diccionari aquell de color verd d’editorial Claret Els verbs catalans conjugats, de Joan Baptista Xuriguera. Ara tot és a internet. Però ni el verb republicar ni el republicanejar hi són. Però hi hauríem d’anar pensant. Si “fer república” vol dir passar a l’acció i fer-la, potser que ho convertim en verb, no? El futur podria ser el jo republicaré, tu republicaràs, ell republicarà... o el jo republicanejaré, tu republicanejaràs, ell republicanejarà... Com serien l’infinitiu, el gerundi i el participi? Republicar, republicant i republicat? O republicanejar, republicanejant i republicanejat? Quan els diputats votin una llei republicana i facin república, estaran republicant o republicanejant? Ja sé que aquest article no deixa de ser un entreteniment, però com que l’IEC de tant en tant es dedica a incorporar noves paraules al diccionari, si en els darrers anys ha incorporat lífting, pica-pica, píxel o aiatol·là, potser estaria bé que es plantegessin, si això va de veritat, incorporar el verb republicar. O republicanejar, és clar.

PD. Mentre l’IEC no ho fa (ja saben que el mentre és molt important), no pateixin: vostès facin república, republiquin o republicanegin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia