Opinió

Vuits i nous

De fireta

“El ministre d’Exteriors redueix el Parlament a la condició de joguina

Josep Borrell, ministre d’Exteriors que sembla que ho sigui d’afers interns perquè només està obsedit amb Catalunya –o és que cada cop se li apareix més clar que Catalunya és un afer “exterior”–, ha dit que el Parlament català és “de fireta”. L’expressió no és nova. L’han dita fins i tot els independentistes o els mateixos autonomistes molt abans que ell. “De fireta” o “de la senyora (o és senyoreta?) Pepis”... En qualsevol cas, de joguina. Consulto “fireta” a l’Alcover-Moll: “Objectes de terrissa, com plats, olles, tasses, etc., molt petits, per a jugar les nenes a coudinar.” Només “les nenes”? El diccionari s’hauria de posar al dia, si no vol generar gent ofesa. De terrissa? Hauria de modernitzar igualment els materials: n’hi ha d’alumini i també de plàstic, suposo. O ja no es juga “a coudinars”, fantàstica paraula? El diccionari afegeix un refrany: “Qui faci fireta, lleugera la mà dreta.” L’explica: “Ho diuen els terrissers, perquè l’operari té en la mà dreta el fil de tallar les peces, i en fer fireta cal tallar-les sovint i de pressa.” Deixem el refrany, que potser ens serà útil al final, ja ho veurem, i anem a “de fireta”. Efectivament, el Parlament ho és. I el govern. Perquè no ho siguin s’ha engegat el “procés” i perquè no ho fossin els “autonomistes” van esmerçar esforços, ja des de Tarradellas o Macià.

L’amic periodista Jofre Llombart ho ha dit molt bé: si cada resolució emanada del Parlament ha de ser sistemàticament recorreguda i duta al Tribunal Constitucional perquè la suspengui, és que el govern central, que és qui fa aquestes accions coercitives, considera que l’única autoritat és la seva. És ell qui redueix el Parlament a la condició de fireta. És el Senat, quan li aplica l’article 155 de la Constitució que el dissol, és el jutge que li altera la composició. Alguns partits catalans no li tenen una major consideració: molts es reserven o s’han reservat les principals figures per enviar-les a propulsar-se a les Cortes de Madrid, on hi ha el poder que brilla i dringa, el poder que pot posar en qüestió el del Parlament de Catalunya. “De fireta”? I tant!

El ministre Borrell no ha volgut convidar el president de la Generalitat al Fòrum per al Mediterrani que dilluns es va celebrar a Barcelona. Diu que temia que Torra “vilipendiés” Espanya. El govern central coarta la llibertat expressiva del president de Catalunya, l’envia a fer coudinars. En la conferència es veu que es ventilen els conflictes que hi ha als països del Mediterrani. No té un conflicte, Catalunya? Perdó: no el té Espanya? Alguns països devien sortir del fòrum ben vilipendiats.

A banda que podria ser que Torra no hi hagués assistit. Se’l troba a faltar a molts llocs. A banda que el Parlament està damnificat, també pels nostres propis pecats. “En la mà dreta”? I els esquerrans? I mà esquerra?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia