Opinió

LA GALERIA

Copacabana rockera

Cal reivindicar Copacabana, no només com a precedent de Sopa de Cabra

Generalment, només es parla de Copacabana com un dels episodis destacats en la prehistòria de Sopa de Cabra o com el “grup d’institut” de Josep Thió. Potser és el moment, ara que estan a punt de complir-se els 40 anys de la fundació de Copacabana –en una entrevista que els va fer Xevi Planas per a aquest diari, l’any 1982, Thió recordava que el grup havia nascut “la nit de Nadal del 79”– per reivindicar la importància d’aquesta formació pionera, “l’únic grup gironí de rock que canta les seves lletres en català”, com subratllava Planas en l’esmentada entrevista. Realment, el nom no va ser la tria més encertada del grup: Copacabana és més nom d’orquestra de ball que de grup de rock i, a més, en aquell moment encara estava molt fresc l’èxit de la cançó Copacabana, de Barry Manilow, rei immortal dels comiats de solters i altres farres desinhibides: “Her name was Lola, she was a showgirl...” Com a mínim, aquells joves músics gironins eren conscients del que havien fet: “A principis del 80, vam decidir de formar un grup estable, i vam triar el lleig nom (que encara conservem) de Copacabana”, continuava Thió, el 82. En aquell moment, la banda estava formada pels germans Josep i Pere Thió, guitarra rítmica i solista, respectivament; Jaume Rufí (veu); Xavier Jubert (bateria) i Kei Macias (baix), però també hi van passar, abans o després, altres músics com ara Ignasi Contreras (baix) i Jaume Buixadera (guitarra).

Durant els aproximadament sis anys que el grup va funcionar, va actuar sovint, bàsicament a Girona i les seves comarques. Per exemple, el 30 d’octubre del 1983 va tocar en una mostra de rock gironí, Girockna 83, organitzada per l’Ajuntament dins la programació de les Fires de Sant Narcís. A l’envelat de la Copa, hi van actuar, a més de Copacabana, altres formacions locals com ara Stress, Match i els punks Exterminio. L’any següent, també a l’envelat de les Fires, Copacabana va compartir una nit amb Jorge Martínez i els seus Ilegales. I, evidentment, Copabana va voltar per les catacumbes de l’underground gironí i va tocar al squat del Portal Nou, la cèlebre casa ocupada on es va cuinar la Sopa de Cabra. De Copacabana van sorgir algunes cançons com ara Podré tornar enrere, Mai trobaràs, Dins un núvol i, especialment, L’Empordà, amb lletres de Rufí, que Thió va recuperar amb Sopa de Cabra. Una de les poques mostres que queden de com sonava Copacabana és el videoclip de Tu, jo i la circumstància , realitzat per Carlus Camps el 1984, que es pot trobar a Youtube. Autèntic teen spirit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia