Opinió

De set en set

Begur

La primera vegada que vam pujar juntes al castell de Begur, ella em va dir més o menys això: “Sort que em moriré i no veuré com acaben de destruir tot el que veia des d’aquí dalt quan era petita.” Era de nit i, per tant, pràcticament només vèiem llums davant nostre. Llums que fan menys visible el cel nocturn. És així que també em va dir que l’extensió de la il·luminació artificial donava la mesura del que s’havia arribat a construir a l’entorn del nucli antic de Begur, és a dir a prop de les seves platges i als seus turons. D’aquesta primera vegada aviat farà vint anys i en el curs d’aquest temps s’hi ha anat construint, tot i que, com si fos un miratge, va semblar que la crisi immobiliària paralitzava la destrucció lligada a la construcció. També semblava que, si bé no acabava d’imposar-se la sensibilitat pel medi ambient, la crisi havia posat en qüestió un determinat model econòmic. Certament, però, era un miratge.

Vaig recordar aquella primera pujada al castell de Begur quan, fa un parell de dies, vaig mirar amb ella el documental Salvem la Costa Brava programat al 30 minuts, de TV3. Estàvem trasbalsades per la mort d’una persona estimada, la Cristina Cervià, que, vital com era, disfrutava de tota la bellesa del paisatge que resta. No podia pensar de cap manera en la sort que tindrem de morir-nos per no veure com acaben de destruir-ho tot. Vaig pensar que potser també ens morirem sense arribar a ser velles, però que, si no hi ha una voluntat ferma per impedir-ho que depèn inevitablement del compromís de les administracions, és possible que arribem a veure com s’acaben de carregar Begur i tota la Costa Brava. Diuen que això és pels drets adquirits, que faran que uns quants tinguin beneficis a costa de deixar una herència nefasta als que vindran després de nosaltres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia