Opinió

Tribuna

Recurs econòmic ciutadà

“En les properes municipals les candidatures han d’assumir com a repte comú l’ampliació del rec

Agustí Chalaux, Lluís Maria Xirinacs i el seu equip crearen el Centre d’Estudis Joan Bardina i dissenyaren el sistema general, un model polític i econòmic amb diner completament digital, dins d’unes xarxes telemàtiques monetàries de titularitat comunitària sota el control d’una justícia renovada i independent. Aquest sistema pot eliminar el frau fiscal i verificar o desmentir la hipòtesi d’un capitalisme comunitari que faciliti una renda bàsica a cada individu. L’objectiu és fer més difícil la corrupció, la misèria material, els abusos de poder i crear per primer cop en la història un veritable estat de dret.

Posteriorment, l’enginyer Jordi Griera, soci d’honor del Centre d’Estudis Joan Bardina, mostrà que el sistema general pot utilitzar les taules de Leontief informatitzades, reflectint fidelment l’economia de la comunitat sencera. Tots els actors del mercat poden consultar-les en igualtat de condicions. Griera pot haver contribuït al naixement de les posteriors monedes socials locals, sobretot les telemàtiques, amb diner generat sense interès, del mateix valor que la moneda oficial estatal, fet que evitaria l’especulació entre divises. El diner circula permanentment dinamitzant el mercat local sense que es distregui cap a l’economia especulativa.

Canviant Euros per moneda local es duplica la massa monetària. El barri o l’Ajuntament pot invertir els euros acumulats en projectes del territori. També es pot crear diner nou sense inflació, si el diner creat és igual a les transaccions que no poden existir sense ell. Qui no compra excedents de menjar perquè no té diners pot rebre diners nous de franc per comprar-ne. El mercat creix amb aquest nou diner.

En la present legislatura, a proposta de l’equip encapçalat per Martí Olivella, autor d’El poder del diner, a Barcelona s’ha posat en marxa el rec, una moneda ciutadana que permet el pagament telemàtic de productes i serveis, iniciada en barris riberencs al Besòs, gràcies a una subvenció de la Unió Europea a l’impuls de noves tecnologies. El pagament es fa entre telèfons mòbils amb el codi QR. És desitjable que el programa que gestiona el sistema es converteixi en un estàndard lliure i obert per a totes les monedes socials, que pugui fer servir diferents sistemes de pagament telemàtic, des dels més antics i provats fins als més moderns, en millora contínua. Així oferirà més confiança. En les properes eleccions municipals, les candidatures han d’assumir com a repte comú l’ampliació del rec. És, per tant, un projecte de ciutat i de país. Sent Barcelona el seu origen pot esdevenir amb el temps una fita de la nació sencera.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.