Opinió

A la tres

Pactes i travetes

“Els pactes polítics auguren un nou cicle. La justícia, impregnada de postfranquisme, els torpedinarà

Els pactes pels pressupostos vaticinen que el 2020 serà l’any del nou cicle polític. Els acords a tres bandes a l’Ajuntament de Barcelona, el d’avui per a la Generalitat i el que es negociarà per a l’Estat entre els socialistes, els comuns i ERC permetran a les administracions acostar-se més a les necessitats ciutadanes després de pròrrogues insuportables. Tres protagonistes que a la Generalitat seran quatre, mentre Torra la presideixi, tot i que, la negociació del pressupost, l’encapçala ERC.

Els tres principals actors s’han posat d’acord per dialogar políticament i desbloquejar pressupostos per tal que la paràlisi no li faci el joc a la dreta i a l’aparell de l’Estat que no controla ni el mateix govern de coalició. L’abast i la capacitat de resistència del pacte tripartit s’aniran desgranant al llarg de l’any, en què serà posat a prova per les eleccions catalanes i, sobretot, pel front judicial de les dretes. No els serà fàcil mantenir-la a ratlla en la pugna pel control del TC i el CGPJ. L’independentisme ha alertat que la justícia postfranquista estatal retalla drets i llibertats dels ciutadans de l’Estat, i fins i tot mira de canviar majories electorals si li convé. Ara desprestigiaran l’escola pública, començant a Múrcia, perquè adoctrina en valors com van fer abans amb la catalana. Ara s’ho trobarà Sánchez, que anirà veient com les decisions polítiques o econòmiques que adopti –com ara nomenar Delgado fiscal general– el duran als tribunals. La dreta espanyola torpedinarà qualsevol entesa i tothom qui ha permès el conglomerat que li ha facilitat la investidura. Organismes del deep state com ara la Junta Electoral i el Tribunal de Comptes voldran ser protagonistes extralimitant-se en les seves competències, com han fet abans amb Mas i han intentat amb Torra. El Suprem continuarà desoint Europa i no afluixarà amb les euroordres. Els barons del PSOE no trigaran a demanar contenció. Essent fictícia la mà estesa socialista amb Catalunya –només l’aritmètica els hi ha obligat–, la pregunta és: fins quan resistirà Sánchez l’escomesa constant i quan li començaran a tremolar les cames?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia