Opinió

opinió

Joan Canadell i Bruguera

No ens podem permetre una segona onada

La conselleria de Salut ha reportat 4.388 nous positius de la Covid-19 a Catalunya entre dilluns i divendres. Encara no ha passat ni un mes des que l’estat d’alarma es va aixecar i ja s’ha hagut de confinar el Segrià i anunciar noves mesures que afectaran l’àrea metropolitana i la Noguera. El panorama és preocupant.

Érem conscients que l’aixecament del confinament comportaria l’aparició de nous brots, atès que la taxa d’immunitat a Catalunya no arriba al 10%. Tocava conviure amb el virus i els deures que teníem eren evitar una segona onada. No ho estem aconseguint, i el motiu és que no s’ha definit una estratègia efectiva per aturar l’expansió dels nous brots, que fixi accions concretes, o es desconeix quina és l’estratègia que s’ha seguit.

En lloc d’escoltar recomanacions com les del doctor Oriol Mitjà, basades en el rastreig i aïllaments intermitents i localitzats a les zones amb brots, la conselleria de Salut ha optat per una via que si s’estén arreu del territori tindrà un impacte econòmic incalculable. I el que és pitjor: si fracassa, ens conduirà a un segon confinament.

La factura de la primera onada de la Covid-19 va ser altíssima: col·lapse al sistema sanitari, destrucció d’ocupació i un retrocés sense precedents que ens aboca a una de les pitjors crisis econòmiques dels darrers temps. Les petites i mitjanes empreses, que representen més del 90% del nostre teixit empresarial, van emportar-se la pitjor part. No ens podem permetre tornar a aquesta situació.

És per aquest motiu que les 13 cambres catalanes hem reclamat, i seguim reclamant, tres actuacions urgents per aturar els rebrots.

Cal augmentar el nombre de rastrejadors de contactes, un col·lectiu professional molt important per tallar les cadenes de contagi. A Catalunya encara n’hi ha una xifra insuficient que s’ha de seguir reforçant per no deixar cap positiu sense seguir. El criteri a seguir és exactament el mateix que es va utilitzar per ampliar la plantilla del 061 durant els mesos de març i abril.

Aquesta mesura ha d’anar acompanyada de fer tests massius a les zones on hi hagi hagut brots, una solució lògica i efectiva per traçar un mapa d’infeccions quan el rastrejament de contactes no funcioni. S’han d’instal·lar dispositius mòbils de recollida de mostres a les zones en risc per trobar casos i aïllar-los. Així, aturarem els brots actuals i els futurs.

I, en tercer lloc, fem de la tecnologia una aliada contra la pandèmia. Necessitem una app per complementar els controls i els tests PCR. Sempre que respecti la privacitat, considerem que seria una mesura excel·lent per aturar els brots. Totes aquestes propostes suposen un cost, és cert, però estem segurs que serà molt més inferior al de les conseqüències de les decisions que s’han pres a Catalunya els darrers dies.

La conselleria ha de ser conscient de la necessitat d’un pla més efectiu i contundent, i creiem que el rastreig, els tests massius i la tecnologia poden ser útils. No volem que els hospitals es tornin a col·lapsar. No volem que es torni a destruir ocupació. No volem que cap empresa tanqui. No volem tornar enrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia