Opinió

A la tres

Trapero ho torna a fer

“L’absolució del major i la cúpula d’Interior és una esmena a la totalitat de l’«‘a por ellos’» policial i judicial

El tristament famós “a por ellos” ha estat i és un escàndol amb majúscules per a la democràcia i l’estat de dret i la convivència. Va ser el crit de guerra testosterònic que va guiar els piolins de l’1-O i ha estat banda sonora de la repressió durant tres llargs anys; el xec en blanc policial, judicial, administratiu, polític i mediàtic que pretén decapitar i escarmentar l’independentisme com a moviment i que s’ha traduït en violència, condemnes de presó, exili, pèrdua de drets, multes, por, criminalització, humiliació i almenys 2.850 represaliats directes. Una marxa imperial i impertorbable fins que, aquesta setmana, la sala penal de l’Audiencia Nacional (qui ho havia de dir!) ha gosat pronunciar la sentència absolutòria del major Trapero, la intendenta Laplana, el director Soler i el secretari d’Interior Puig.

Òbviament, és una sentència important per a la llibertat i restitució dels interessats; ho és també per a la dignitat i prestigi del cos dels Mossos d’Esquadra; però sobretot ho és perquè és el primer contrapunt significatiu dins la causa general contra l’independentisme i perquè en si mateixa és una esmena a la totalitat de l’“a por ellos”. Per què? Per la contundència amb què desmunta el relat de fets que van imposar la Guàrdia Civil, la fiscalia general de l’Estat i la judicatura, todos a una como en Fuenteovejuna, amb l’objectiu de criminalitzar el líders del procés sobiranista. I per la nitidesa i rigor jurídic amb què desacredita el modus operandi de la instrucció policial i judicial, la d’aquest cas i per extensió la d’altres casos, basat a acusar primer, i després triar i remenar, suposar, tergiversar, amagar o inventar el que calgui per sostenir l’acusació. Una càrrega de profunditat contra els fonaments de l’Estat de dret, que aquest tribunal, en aquest cas i per un sol vot de diferència, ha encertat a desactivar, deixant amb el cul enlaire des de la destitució de Trapero dictada per Mariano Rajoy, fins a la instrucció de la jutgessa Carmen Lamela, passant pels informes i testimonis del coronel Pérez de los Cobos i el tinent coronel Baena o pel judici sumaríssim de ministres, funcionaris, polítics i mitjans de desinformació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia