Opinió

Porta Ferrada, en imatges

En el seu film, Prats ofereix una visió musical i sociològica del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu

El 15 de juliol es va estrenar al Canal 33 el documental Porta Ferrada, anatomia d’un festival, de Carles Prats (Barcelona, 1955), un bon regal per al Festival de la Porta Ferrada, de Sant Feliu de Guíxols, el degà dels festivals catalans, que aquests dies està celebrant la 59a edició. Prats és un documentalista amb una llarga trajectòria i un gust exquisit, autor d’una vintena llarga de films, la majoria dedicats a “temes relacionats amb la cultura popular, sobretot el cinema i la música”, com s’explica a la seva entrada de la Viquipèdia. Cineastes com ara Jess Franco, Sergio Leone, Luis Buñuel i Seijun Suzuki, músics com ara Loquillo, Los Rebeldes, Peret i Joe Strummer (Quiero tener una ferretería en Andalucía), però també el Barça i l’editorial Bruguera, han centrat alguns dels seus documentals. “La meva idea era revisar un model narratiu que m’agrada molt i que va ser de gran popularitat entre finals dels anys seixanta i principis dels setanta: el dels documentals dedicats a festivals de música, que tenen el seu primer gran referent en Monterrey Pop, de D. A. Pennebaker. Aquestes pel·lícules com Woodstock: 3 Days of Peace and Music o Sweet Toronto oferien una doble mirada: la musical i la sociològica. Amb la gran proliferació de festivals, aquest tipus de pel·lícula ha desaparegut del mapa, però volia revisar-ne el model”, explica Prats som com va plantejar el seu documental sobre el Festival de la Porta Ferrada.

Carles Prats va rodar actuacions, assajos i entrevistes durant l’edició del 2019, i per tant al documental hi apareixen Patti Smith, Salif Keita, The Wailers, Manolo García –també en el seu vessant com a pintor, perquè aquell any va fer una exposició a Sant Feliu–, Jordi Savall, Xarim Aresté, Melody Gardot, Xavi Vidal, Jaime Stinus, José Mercé, Tomatito, Josep Bros, Amaia i altres artistes que van actuar a l’última edició prèvia a la pandèmia. “La pel·lícula havia d’acabar amb la presentació de l’edició del 2020, però un parell de setmanes després va esclatar l’estat d’alarma a causa de la pandèmia. I vaig incorporar a la narració, com si fos una interferència, allò que va passar el 2020”, afegeix Prats, que a la pel·lícula també dona un gran protagonisme a Sant Feliu de Guíxols: el seu nucli històric, el seu front marítim, la seva història i, especialment, la seva gent. Des de l’alcalde a l’equip directiu del festival, entre altres persones de diferents edats i oficis, expliquen com el festival ha crescut amb Sant Feliu, des de la seva fundació, el 1958. Porta Ferrada, anatomia d’un festival es pot veure a TV3 a la Carta . Molt recomanable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia