Opinió

opinió

Erradiquem l’LGTBI-fòbia: Modifiquem la llei 11/2014

El dos d’octubre del 2014 s’aprovava al Parlament de Catalunya la llei 11/2014, llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Un fet històric fruit de la lluita del moviment i que va suposar un abans i un després en la consecució d’un marc jurídic transversal i amb afectació en tots els àmbits de la vida de les persones LGTBI tant públic com privat. L’impacte d’aquesta importantíssima eina legal ha estat imprescindible per a la consecució d’una igualtat real, que no hi era en moltes esferes de la vida quotidiana –dret d’intervenció, reproducció assistida per a dones lesbianes i bisexuals, nom sentit– però ha estat i continua sent insuficient en la interpel·lació a les violències que patim i que necessiten una  adequació urgent.

La modificació legislativa neix de la necessitat d’adaptar el contingut de la llei 11/2014 a la realitat jurídica del 2021. Les successives modificacions del Codi Penal, especialment pel que fa als delictes d’odi, i també la recent aprovació de la llei 19/2020, d’igualtat de tracte i no discriminació, ens obliga a revisar i adequar l’esmentat text, amb la finalitat d’harmonitzar el dret antidiscriminatori de Catalunya. D’una banda, s’introdueix la necessitat que les administracions públiques del país contribueixin a la visibilitat del col·lectiu LGTBI fomentant la seva participació en els actes commemoratius de la lluita per la igualtat real i efectiva, i podent fer ús de les banderes i símbols LGTBI en relació amb dates específiques de la comunitat. Es revisa el règim d’infraccions i sancions, alhora que es preveu la prohibició i la sanció de les conegudes “teràpies de conversió”, que en aquests moments són legals i es permeten a Catalunya, i que causen  terribles conseqüències psicosocials en les persones que hi participen. També cal destacar que es reforcen les mesures alternatives de resolució de conflictes, i també la reparació i la posició de les entitats que tenen per objectiu la defensa i la promoció de la igualtat del col·lectiu LGTBI dins els procediments administratius sancionadors, amb la finalitat de posar la víctima al centre del procediment.

Una modificació amb una clara i contundent mirada interseccional amb el ferm propòsit de garantir els drets i llibertats de les persones refugiades, racialitzades i migrants.

La presentació de la proposta de llei, que es va efectuar el dilluns 8 de novembre passat, pretén ser un primer pas endavant per obrir el camí a una tramitació parlamentària que requereix el suport i el treball de totes les forces polítiques progressistes i, per descomptat, les aportacions del conjunt d’entitats LGTBI. És imprescindible disposar d’eines específiques que puguin impactar de manera efectiva en el constant increment de les agressions i encara més en un context de creixement de l’odi i l’extrema dreta.  Cal interpel·lar les violències LGTBI-fòbiques per garantir els nostres drets i llibertats.

Guillermo Ramírez és professor de dret penal de la UB i Eugeni Rodríguez és president de l’Observatori contra l’Homofòbia



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia