Opinió

Laura Borràs

Presidenta del Parlament

Exercir la democràcia, avançar cap a la independència

Hem acabat l’any en un context que no convida a l’optimisme, amb noves restriccions per la pandèmia, amb nous atacs a la llengua catalana i amb noves ingerències a la sobirania del Parlament. Ens cal, doncs, iniciar el 2022 amb determinació per superar els efectes provocats per l’alarma sanitària, per protegir el model d’immersió lingüística i per defensar els drets de tots els diputats, que són els drets dels seus electors. I també ens cal restablir confiances i complicitats entre les forces que a l’inici de la legislatura van acordar avançar cap a la independència de Catalunya.

Aquests i altres reptes derivats de la crisi sanitària, econòmica, social i democràtica que pateix el país no tenen una solució senzilla, però el denominador comú de qualsevol fórmula que es vulgui aplicar per afrontar-los és una actitud determinada. Acabem d’aprovar uns pressupostos que han d’afavorir la reactivació del país i acumulem, encara, la força democràtica que ens ha atorgat la ciutadania. Perquè la constatació que no hi ha unitat d’acció entre els partits és compatible amb la certesa que la majoria independentista no s’ha trencat al carrer. I aquests darrers mesos no hem deixat d’acumular evidències que l’estat espanyol no farà mai cap llei que protegeixi el català ni es resistirà a la temptació d’envair la sobirania d’un parlament que considera subaltern ni abordarà amb esperit democràtic la resolució del conflicte polític amb Catalunya.

L’objectiu és, doncs, disposar d’un estat propi que respecti els consensos bàsics de la societat catalana, i l’instrument per assolir-lo és la independència. Resoldre les qüestions urgents no pot distreure les institucions de les qüestions importants. El 2022 el Parlament de Catalunya celebra el norantè aniversari de la seva constitució, motiu pel qual s’ha canviat la denominació de l’actual legislatura. Aquesta catorzena legislatura, que pateix els efectes pertorbadors de la presència de postulats d’extrema dreta en alguns dels discursos que es pronuncien a l’hemicicle, ha de ser una legislatura en què el Parlament excel·leixi en la defensa dels principis bàsics de la democràcia i tradueixi en fets concrets la majoria social que va dibuixar el repartiment d’escons sorgit de les urnes. Es tracta, doncs, d’exercir la democràcia i avançar cap a la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia