Opinió

A la tres

Desprestigis

“Insten Borràs a plegar per preservar institucions que han menyspreat. Tenen drets els diputats exiliats o els votants?

La majoria de partits, d’una manera o d’una altra, insten la presidenta del Parlament a deixar el càrrec quan es confirmi l’obertura del judici oral per trossejar contractes quan era presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes. Laura Borràs s’hi resisteix, però podria ser víctima del reglament del 2017, que fixa clarament la suspensió dels diputats investigats per corrupció, malgrat que en el seu cas ni s’ha enriquit ni embutxacat res. Un reglament que no respecta la presumpció d’innocència. Santa innocència, doncs, la de la majoria sobiranista que el va aprovar. És una tempesta perfecta per al PSC i els comuns, per exemple, perquè enretiraria una de les dues líders polítiques de JxCat i erosionaria el govern. ERC s’apunta a la tempesta d’arraconar Borràs, però s’hi pot esquitxar si trontolla novament l’executiu, segons com paeixi Junts aquest mal tràngol.

El tripartit demana que plegui pel prestigi del Parlament. La institució s’honora dia a dia, no permetent jubilacions milionàries als seus funcionaris, per exemple, defensant les competències de la cambra i la Generalitat enfront del 155, respectant la sobirania competencial en educació o llengua, en lloc de validar les laminacions per part de l’Estat o la justícia. Els parlaments es prestigien també per la seva llibertat d’expressió, i al de Catalunya se’l processa i condemna –les meses de Torrent i Forcadell en són l’exemple– per debatre sobre autodeterminació, desconnexió amb l’Estat o monarquia. La cambra també es desprestigia duent al TC l’escó i el dret a vot dels diputats exiliats, com ha fet Salvador Illa amb el de Lluís Puig. I els drets dels ciutadans que van votar-lo, qui els defensa? No es van respectar tampoc els drets d’altres exiliats a ser investits o, simplement, prendre possessió de l’escó, ni el seient suspès al Congrés dels Diputats dels presos polítics. No sé què desprestigia més o treu més legitimitat: haver trossejat un contracte públic menor o voler canviar majories democràtiques suspenent drets de representació política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia