Opinió

A la tres

Mal gest

“El rei saluda cada any militarment i dempeus la cabra de la legió, però va voler fer un lleig al símbol de Bolívar

La Casa Reial no comenta la xiulada a Felip VI en la presa de possessió del president colombià, ni el desdeny del rei no aixecant-se davant del símbol sud-americà de l’espasa de l’alliberador Simón Bolívar. No aclareix si l’ofensa és la consideració de l’Estat envers el nou govern d’esquerres de Petro. Més aviat s’afanyen a tapar la relliscada difonent que la reina Letizia –amb faldilla curta i acompanyada de les infantes i l’àvia Sofia– passeja de nit pels carrers de Palma! No és el primer desencontre de Felip VI a Llatinoamèrica, perquè ja va ser xiulat en la presa de possessió del president xilè Boric, a la qual va fer tard. El mal gest de l’espasa era conscient i previst, perquè la desfilada del símbol es va anunciar una hora abans i els responsables de protocol mesuren cada situació. Espanya s’excusa que no és cap símbol d’estat i no cal rendir-hi honors, però l’Estat hauria de ser més respectuós amb els estats que va colonitzar i als quals encara mai no ha demanat perdó per l’aniquilació indígena i l’espoli, en nom de l’imperi i de Déu. I encara més amb Colòmbia, pel seu procés de pau. Però als Borbons i els monàrquics estatals els agrada marcar territori a Llatinoamèrica, com va fer Joan Carles increpant Chávez en una cimera. Li van haver de recordar que, tot i el dèficit democràtic, la corrupció i el deteriorament veneçolà, Chávez va ser escollit en unes eleccions i cap Borbó hi ha comparegut mai.

Els gestos i els símbols defineixen els personatges, sobretot si s’expressen poc públicament. El rei saluda dempeus i militarment, cada any, tots els cossos militars a la desfilada del 12-O, incloent la cabra que, en solitari, segueix uns metres més enrere el cos de la legió. Un símbol que en altres estats consideren absurd. Menys gratuïta i significativa, tot i que comença a ser tradicional, és la foto de grup dels dirigents balears de Vox amb el rei a la recepció d’estiu de Marivent. Evitable, perquè és l’únic grup polític que se la fa i la repeteix anualment. Com desafiava Joan Carles a Sanxenxo: “Donar explicacions? De què?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia