Opinió

A la tres

En mans de la pluja

“El govern torna a la casella de sortida amb el pacte de l’aigua mentre l’Estat fa el ronso. Que la millora al canal d’Urgell no esdevingui cap arma llancívola com la B-40

El govern ha rectificat i torna a començar el camí en la recerca del consens polític per afrontar la sequera. Ha començat a reunir-se amb els partits per pactar les estretors, alhora que l’oposició de Junts i el PSC preparen una alternativa de pacte de l’aigua, que hauria de buscar l’acord responsable, més que insistir en la feblesa parlamentària del govern. L’executiu hi hauria d’haver pensat, abans de convocar una cimera amb una proposta d’acord i mesures tancades, perquè governar en minoria obliga a la modèstia i el consens, sobretot en situacions d’emergència. És cert que el govern català ha oblidat massa temps la millora dels canals del voltant del d’Urgell. Però també que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) –l’Estat, vaja– no s’ha preocupat de modernitzar-lo tot i que és l’únic gran canal de reg de l’Estat pendent de fer-ho. D’aquí que el govern català ara encapçala les demandes de millora i que alerti del dèficit inversor estatal en aquesta infraestructura com a argument per frenar el malestar pagès amb la Generalitat. La consellera Jordà proposa que el govern comenci a finançar i fer les millores en espera de l’acord perquè l’Estat afronti la resta. Una solució “a la catalana”, com en d’altres àmbits de la gestió autonòmica, consistent a avançar la despesa quan Catalunya la considera prioritària, a veure si l’Estat s’hi apunta, fet que no sempre passa. Però Illa i Jordà ja comencen a retreure’s la falta d’inversió al canal i qui hauria de començar les reformes. Que no passi com amb la B-40, usada com arma llancívola entre ERC i el PSC quan els cal, i com a acord interpretat de diversa manera, quan els convé el contrari. En aquest cas, no afrontar l’obra hidràulica pot allargar la restricció d’aigua, pèrdua de collites, augment de preu dels aliments... Anem tard en la gestió de l’aigua, com per fer-ne arma electoral, perquè ahir ja es tancava l’Urgell al reg per primer cop en segle i mig. És clar que d’altres encara hi van més, com la CHE, que amb prou feines es reuneix avui per analitzar la sequera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia