Opinió

A la tres

Qui combat Vox?

“Ningú aixeca la mà per reconèixer que la seva ineptitud, mala praxi i falta de compromís amb el ciutadà han obert el cel a l’extrema dreta i li han donat ales

Sense pressa però sense pausa, l’extrema dreta avança i ja s’aferra a les institucions d’una part del territori espanyol i també als Països Catalans. Amb tot el que això comporta en regressió de drets en tots els àmbits. I, arribats a aquest punt, en què el neofeixisme s’institucionalitza, es multipliquen els retrets i es cerca un pecador. Evidentment, cap mea culpa ni cap bri d’autocrítica. La culpa és de la dreta perquè la blanqueja, o bé de l’esquerra perquè li fa un cordó sanitari, o potser del ciutadà que ingènuament els vota, o de la influència de les dinàmiques europees, o del context econòmic... La qüestió és que tothom intenta exculpar-se d’aquesta greu voràgine i escombra la responsabilitat cap al veí. Ningú aixeca la mà per reconèixer que la seva ineptitud i deixadesa, que la seva mala praxi, que la seva falta de compromís amb el ciutadà han obert el cel a Vox i companyia i els han donat ales. L’extrema dreta ha trobat un terreny erm i abandonat i l’ha treballat i adobat fins al punt que li ha donat fruits. Un camp del qual tant la dreta com l’esquerra se’n sentien amos i senyors, i amb aquesta prepotència pensaven que amb l’aire del cel i la pluja escadussera ja es mantindria la collita i que no calia posar-hi ni atenció ni dedicació.

Ningú dubta que els neofeixistes utilitzen la tècnica de l’engany i del populisme, que la seva política ataca la igualtat, els drets i les llibertats i que la seva arribada a les institucions significa una reculada perversa i de greus conseqüències. Però, per ara, no hi ha cap estratègia amb cara i ulls per combatre-ho. L’esquerra només ho utilitza com a espantall, amb missatge de la por inclòs, com a sistema per captar vots. I la dreta no només hi festeja, sinó que s’hi petoneja, sense fer-li cap fàstic, si el que li reporta són quotes de poder. Aquest és el gran embat contra els hereus del franquisme, contra els xenòfobs i els homòfobs. Política de curta mirada i amb el simple objectiu d’obtenir resultats immediats. I, quan tot falla, la culpa és del ciutadà perquè no sap votar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia