Opinió

Marea alta

Com una cabra

L’incendi de Portbou ha deixat en evidència la feina que els ramats de cabres fan al bosc com a eina fonamental de gestió forestal. Quants de vosaltres estaríeu disposats a fer de pastor al Pirineu per contribuir a la gestió del bosc? La majoria de boscos catalans són la conseqüència de l’abandonament. Per què els pagesos abandonen la terra a l’Empordà? Per què ho han fet sistemàticament durant els últims 50 anys? Som un país que crema i, malgrat tot, hem permès l’abandonament de camps de conreu i boscos; hem permès l’aparició de boscos inaccessibles, amb fusta de mala qualitat per la gran quantitat d’arbres que hi han crescut sense control.

El foc de Portbou va deixar en evidència, però, que encara hi ha pastors que fan aquesta feina. Diuen els bombers que són els pastors els que van apagar el foc, en realitat, perquè el foc es va aturar quan va arribar a les parts per on pasturen les cabres o a les vinyes... Perquè les vinyes també són una eina fonamental de gestió forestal.

Fa anys que, a Catalunya, alguns van començar a predicar en el desert i poca gent els escoltava... Demanaven ramats i vinyes. “Que es dediquin a apagar el foc!”, els deien, pensant que estaven com una cabra. I ho estan. I, ves per on, ara les cabres són les que apaguen el foc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia