Opinió

A la tres

Immunitat psicològica

“A Catalunya un de cada tres nens viu en la pobresa mentre els bancs es ‘forren’ i la majoria de polítics, quan són elegits, s’apugen el sou

Un nou anglicisme que s’està posant de moda –gràcies a aquesta mania de pensar que en anglès tot queda més modern– és el doomscrolling: navegar de manera compulsiva entre males notícies. Els que entenen en psicologia humana diuen que es tracta d’una reminiscència de quan érem cavernícoles i havíem d’estar alerta de tots els perills que ens envoltaven. Aquesta característica fins i tot té un nom –per sort traduït– i s’hi refereixen com a “biaix de negativitat”. Està comprovat que, davant d’un text, els lectors es fixen més en paraules com mort, accident o càncer, i menys en diversió, somriure o nadó. Potser tenen raó els psicòlegs i es tracta d’instint de supervivència, però jo que per distreure’m prefereixo mil cops els vídeos de gossets que de catàstrofes, no puc evitar pensar que al darrere d’aquesta tendència hi ha simple morbositat. En el context actual, és evident que per a nosaltres resulta més perillós l’emergència climàtica i tenir polítics ineptes que no pas qualsevol crim horrible. Però en canvi la notícia més llegida o el programa més seguit, no en tinc cap dubte, seran els que tractin sobre el crim.

En contraposició als amants de la sang i el fetge hi ha tots aquells que deserten d’estar informats per salvaguardar la seva salut mental. La pandèmia, la guerra, l’emergència climàtica, els assassinats masclistes, el batibull polític..., tot plegat els resulta massa angoixant. I en un terme intermedi hi ha la gran majoria de la població, que segueix l’actualitat però que sembla immunitzada psicològicament amb el “no hi ha res a fer”. Només així s’explica que ens quedem de braços plegats sabent que a Catalunya un de cada tres nens viu en la pobresa mentre els bancs es forren i la majoria de polítics, quan són elegits, s’apugen el sou. No em malinterpretin, no es tracta d’estar en contra dels bancs i polítics en general, sinó d’exigir rendició de comptes i transparència. Sí que hi ha molt a fer, i estar atents i ben informats és el primer pas per sortir de la immunització col·lectiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia