Opinió

A la tres

Talls criminals

“Tretze organitzacions per la defensa del dret a l’energia han signat un manifest en què demanen a la UE que posi fi a les suspensions dels subministraments

Avui, que si les previsions meteorològiques s’han complert tindrem una jornada estranyament fresca que ens transportarà momentàniament a la tardor, és un bon moment per recordar el que ha suposat per a una part de la població en situació de vulnerabilitat sobreviure a l’estiu entre una onada de calor i l’altra. Aquesta setmana ens vam assabentar per TV3 que fa més d’un mes que els veïns d’un bloc de pisos ocupat de Sabadell passen un autèntic calvari després que Endesa els tallés la llum adduint un possible risc d’incendi. Es tracta de 27 famílies que ja vivien en una situació de precarietat i que es van quedar sense subministrament elèctric en el primer pic de temperatures extremes, a mitjans de juliol. Estem parlant d’estar sense nevera i sense la possibilitat de tenir cap aparell de ventilació, amb els problemes de salut i de malestar psicològic que se’n deriven, especialment per a alguns dels veïns que pateixen alguna malaltia o situació de dependència. Com és el cas d’una veïna que té diabetis i no pot guardar la insulina a casa. I res no et salva de les urpes de les companyies elèctriques per molt que el bloc de pisos porti el nom de Guillem Agulló. Aquest cas ha transcendit a la llum pública per la quantitat de famílies afectades, però segur que n’hi ha molts altres, potser particulars, que passen desapercebuts per a la majoria excepte per a qui ho pateix.

Al mes de maig, tretze organitzacions per la defensa del dret a l’energia, entre ells l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, van signar un manifest en què demanaven la prohibició dels talls de subministrament en el marc de la reforma del mercat elèctric a la UE. I acompanyaven aquesta petició amb algunes xifres: l’any 2021, més de 35 milions de persones vivien en situació de pobresa energètica i 72 milions de persones estaven per sota del llindar de la pobresa. Aquesta crida, en una situació d’emergència climàtica, és més oportuna que mai. “L’energia és una necessitat bàsica i hem de posar fi als talls de llum”, es diu al manifest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia