Opinió

TantXTant

La despesa en salut a Catalunya

En despesa total estem un 30% per sota de la mitjana a la UE15 i a la meitat d’Alemanya

Un informe elaborat pel CTESC sobre el sector de la salut a Catalunya quantifica la despesa total al 2021 en 21.000 milions d’euros. Per comparar aquest nivell de despesa amb la que fan altres països, un pot recórrer a dos indicadors que publica el CatSalut a partir de l’OCDE: la despesa en salut com a percentatge del PIB i la despesa per càpita en valors corregits pel cost de la vida en cada país. Vegem com estem.

La despesa total en salut al 2021 va representar el 9,5% del PIB, un nivell un punt percentual per sota de la UE15 i també del conjunt d’Espanya (10,7%). Al fet que la despesa en salut és relativament baixa, cal afegir-hi una característica que resulta crítica: la despesa privada catalana en salut compensa en part una baixa despesa pública. En efecte, aquesta despesa va representar al 2021 el 6,7% del PIB, després de fer un salt considerable amb motiu de la covid. Aquest és un nivell per sota del de la UE15 (7,4%) i d’Espanya (7,7%), i a enorme distància de grans economies com Alemanya, França i el Regne Unit, amb nivells per sobre del 10%. En canvi, en despesa privada Catalunya gasta en salut l’equivalent al 2,8% del PIB, per sobre de la UE (2,2%). De fet, amb una perspectiva temporal una mica més àmplia, entre el 2014 i el 2021 la despesa privada mitjana anual a Catalunya (el que hem pagat directament de la nostra butxaca) ha significat el 30% del total, mentre que a la UE15 aquest percentatge fou del 21%.

Pel que fa a la despesa total per càpita mesurada en dòlars, al 2021 Catalunya se situava en un nivell de 3.891 dòlars, amb 2.756 dòlars corresponents a la despesa pública i 1.136 a la despesa privada. En comparació amb altres països serveixi indicar que en despesa total estem 30% per sota de la que s’enregistra de mitjana a la UE15 i a la meitat d’Alemanya, de manera que per aproximar-nos a aquests registres encara falta molt d’esforç, sobretot públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia