La mirada d’Heròdot
Josep Poch Clara. Catedràtic d’ensenyament secundari
De Thule al terraplanisme
Al segle IV aC, un grec anomenat Piteas, que vivia a la colònia grega de Massalia (Marsella), va fer un viatge inèdit fins aquell moment: amb el seu vaixell va travessar l’estret de Gibraltar, va dirigir-se al nord, va explorar les Illes Britàniques, va arribar fins a les illes Shetland i va continuar més amunt fins arribar a un lloc anomenat Thule, que no sabem si era Noruega o algun altre indret. A la tornada va escriure el llibre Sobre l’oceà, del qual no es conserva cap còpia però està citat en altres documents antics, en el qual descriu fenòmens desconeguts en aquell moment al Mediterrani com el mar glaçat, la marea, el sol de mitjanit i les aurores boreals. El topònim Thule és actualment un mite als països escandinaus, ja que suposa el primer esment a aquestes terres en un document escrit i s’utilitza en marques comercials, noms de vaixells i fins i tot van anomenar així la base militar que els nord-americans tenen a Groenlàndia. Quan va tornar del seu viatge, a Piteas gairebé ningú no el va creure, va rebre atacs per totes bandes i el van acusar de mentider i fabulador.
A l’edat moderna, Copèrnic primer i Galileu després, van exposar i demostrar que la Terra gira al voltant del sol i no pas a l’inrevés, idea que va topar, com era d’esperar, amb els principis de l’Església Catòlica. La inquisició va condemnar Galileu l’any 1633 a cadena perpètua i el va convidar a rectificar, cosa que va fer per no anar a la presó, i d’aquesta manera va obtenir una rebaixa de la pena: arrest domiciliari de per vida. Com a mínim no el van cremar a la foguera i, donades les circumstàncies, encara va tenir sort. Tot per haver dit la veritat.
Charles Darwin tampoc ho va tenir fàcil al segle XIX per exposar la teoria de l’evolució quan va publicar L’origen de les espècies l’any 1859, sobretot pel que fa a la frase “algun dia s’aclarirà l’origen de l’home”. La societat europea començava a canviar i va tenir molts partidaris, però també molts detractors que no acceptaven –sobretot en cercles religiosos– la idea que l’home i el simi són parents. Va ser atacat, caricaturitzat com un mico i insultat del dret i del revés. I de fet, encara actualment, en alguns llocs dels Estats Units i en alguns països musulmans no es permet ensenyar la teoria de l’evolució i s’explica la creació divina com a veritat absoluta.
Les persones que han fet descobriments al llarg de la història han hagut de lluitar moltes vegades contra la incredulitat, el menyspreu i la desqualificació. Avui hem explorat tot el món, tenim teories que poden explicar molts esdeveniments de la natura i el més important: Europa va passar per la il·lustració, que va convertir la nostra mentalitat de la superstició a la raó, i gràcies a aquest canvi ara busquem explicacions racionals a qualsevol fenomen i no ho atribuïm a un origen diví o a una maledicció. Tot i així, en plena època del triomf de la raó, a les xarxes socials pul·lulen una sèrie de bocamolls que neguen l’efectivitat de les vacunes, que diuen que Neil Armstrong no va trepitjar mai la Lluna, que el volcà de La Palma el va provocar el govern espanyol, que la tecnologia 5G controla les ments, que els reptilians viuen entre nosaltres i que la Terra és plana, entre altres bestieses i teories conspiratives i paranoiques. I el més greu és que tenen milers de seguidors. Un cop més, la frase del científic Albert Einstein té més vigència que mai: “Només hi ha dues coses infinites: l’univers i l’estupidesa humana, i de l’univers no n’estic del tot segur.”