Opinió

PLAÇA MAJOR

Economia pràctica

Em costa comprendre com és que les entitats bancàries et cobren un euro cada vegada que et diuen bon dia

Suposo que no sóc milionari entre altres coses perquè no sóc capaç d'entendre les fluctuacions de l'Íbex, els canvis de tendència de l'índex Nikkei i aquestes coses que sonen estranyes i que estableixen una barrera insalvable entre els de ciències i els de lletres. Així, i partint de la base de ser un totxo en tot el que fa referència a les qüestions de la macroeconomia (i de vegades fins i tot de la micro), llegeixo que el BBVA s'ha convertit en el primer banc oficial de la història de la lliga americana de bàsquet, l'NBA, de la lliga femenina i de la WNBA, una mena de segona divisió dels que fan botar la pilota.

Aquesta magnífica operació que, sens dubte té un alt valor publicitari, costarà 100 milions de dòlars en quatre anys, una operació de calibre semblant a la del Santander a la fórmula 1. Ja sé que potser m'equivoco, però des de la meva visió econòmica de gamma baixa, vull entendre que si es gasten aquest fotimer de milions en una operació d'imatge, deu voler dir que els tenen. I si els tenen no sé com és que els bancs i les caixes ploren tot el dia. Em costa comprendre com és que les entitats bancàries, que al cap i a la fi viuen de fer moure els diners dels altres, et cobren un euro cada vegada que et diuen bon dia i en lloc de revertir aquests guanys en els seus clients s'ho gasten a patrocinar coses. I m'estimo més no entrar en temes com les retribucions paral·leles dels directius, les fundacions que no tributen i les despeses sense control, els sous astronòmics i altres detalls que fan que la pobresa sigui un mal acudit barat.

També se'm fa difícil entendre això de la fusió de les caixes. Ho fan per millorar i la solució és tancar oficines, treure empleats i demanar ajuts al govern.

M'agradaria saber com ho hauria de fer jo per muntar el, posem per cas, Banc Cervera. Seria una entitat diferent amb un funcionament innovador. Es tractaria de guanyar els diners i, en lloc de tenir beneficis espectaculars que vagin a parar a coses estranyes, cobrir despeses, guanyar uns sous decents però no insultants i revertir la resta en els teus clients. Es pot fer una bestiesa així?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.