Opinió

PLAÇA MAJOR

Ens hem equivocat

De cop, la realitat de la crisi ens fa obrir els ulls per tornar a veure que la vida és sobretot lluita

L'actual crisi econòmica està fent palesa la percepció, sobretot per als sèniors, que la societat actual, que tots nosaltres hem ajudat a construir, no ens satisfà. Es creia que comprar un habitatge per poder-lo vendre al cap de pocs anys pel doble del que s'havia comprat era un fet normal. Aquest disbarat, vist per molta gent, però no denunciat, és el principal culpable de l'atur estructural que afecta la construcció, que necessitarà molts anys per donar una feina diferent a tots els seus desocupats.

Una altra qüestió que també ens porta a fer una seriosa reflexió és la joventut, que nosaltres hem educat malament, en el sentit de no haver donat als joves l'educació que necessitaven per afrontar els reptes vitals que hauran de superar. Hem cregut erròniament que els havíem de donar tot allò que nosaltres no vam poder tenir. Això ha convertit la joventut en consumista, la qual cosa fa que, com més tinguis, més vulguis, sense tenir en compte el valor de l'esforç necessari per obtenir les coses.

Una altra qüestió que cal tenir en compte són les tasques de cangur que estan suportant molt avis, assumint obligacions educatives que corresponen als pares. L'educació requereix la disciplina necessària per equilibrar la llibertat i la socialització, i això ho han de fer els pares. Als avis els pertoca malcriar els seus néts.

Ens hem equivocat, és necessari acceptar-ho. No hem fet les coses prou bé. Creiem que quan una societat aconsegueix un cert nivell de vida, aleshores es pot viure sense preocupacions ni problemes fins que, de cop, la realitat de la crisi ens fa obrir els ulls per tornar a veure que la vida és sobretot lluita, que només és possible suportar mitjançant l'esforç necessari per superar tots els problemes vitals que cada dia se'ns plantegen.

Per als sèniors, l'altre gran error és creure que la jubilació és temps per descansar i no fer res. Aquest conformisme ens pot portar a entrar en situacions de dependència, que fàcilment poden acabar amb el nostre aparcament, com si fóssim objectes, en una residència geriàtrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.