Articles

Els signes dels temps

L'editorial Pòrtic, fidel a la seva trajectòria, va completant –llibre a llibre– la col·lecció ‘Clàssics del Cristianisme', que no deixa de ser una de les millors col·leccions d'espiritualitat de tots els temps. I en català. Ara, un cop acabada la primera part, amb un centenar de títols, està editant la segona, dedicada exclusivament al segle XX: Clàssics Cristians del segle XX. La presentació ha millorat. La qualitat és la mateixa: excel·lent. Tant pel que fa a la tria dels autors com dels llibres escollits. Les traduccions són molt acurades, de manera que la lectura esdevé un plaer intel·lectual. Fins al moment present, l'editorial Pòrtic ha editat vuit llibres. L'últim està dedicat a l'espiritualitat de Tomàs d'Aquino.

L'autor és Marie-Dominique Chenu, dominic francès i sens dubte un dels millors teòlegs contemporanis. Estic segur que el pare Evangelista Vilanova estaria content d'aquesta inclusió en l'editorial catalana. Sentia pel pare Chenu una sincera admiració. Chenu, per als qui no els coneguin, és un dels grans renovadors de la teologia. I com a tal, un home censurat i fins i tot prohibit. Un dels seus llibres –La Saulchoir: une école de la théologie (1937) fou posat a l'índex de llibres prohibits. Ell havia sigut professor a La Saulchoir, i, tal com el llibre suggereix, va establir escola. D'aquí ve que, malgrat que no fou convidat al concili Vaticà II oficialment, el seu pensament, tanmateix, hi va influir de manera decisiva. Com? L'explicació és senzilla, un dels bisbes assistents havia sigut alumne seu en altres temps, i li demanà explícitament que fos el seu assessor personal. La cosa té la seva gràcia, ja que, sense una certa valentia per part del bisbe exalumne, el Concili, probablement, hauria sigut un altre. El que sí que és cert és que no hauria tingut per divisa els signes dels temps, una de les aportacions més senyeres del pare Chenu: “La teologia ha de ser sensible a les realitats humanes i al esdeveniments temporals, a través dels quals Déu també parla”. Valgui aquesta sola cita per analitzar la molta tinta vessada aquests dies a l'entorn de l'opinió del papa Ratzinger sobre l'ús del preservatiu en el cas de la prostitució. Com si en aquest àmbit concret estiguessin pendents del magisteri papal. Els signes dels temps que preconitzà Chenu són uns altres: resoldre problemes en lloc d'agreujar-los amb raons religioses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.