Articles

Trossos

Govern

Els qui van perdre les eleccions de diumenge han de reflexionar sobre per què les van perdre, tot i tenir el govern. Però els qui les van guanyar també han de fer la mateixa reflexió: per què van perdre els qui van perdre, per no repetir-ho. Alguns dels errors són de matriu ideològica, d'altres són personals, però alguns afecten la fórmula i la manera de governar. I aquests són els que mereixen ser més estudiats, per uns i altres.

Soroll

Fins i tot els derrotats reconeixen al tripartit dos defectes que hauria d'evitar el pròxim govern: l'excés de soroll i la manca de lideratge. Tots dos tenen a veure amb les mancances de la fórmula. Tres partits marcant cadascun perfil tendeixen al soroll. I el president té límits a la seva autoritat, perquè depèn dels seus socis. Per tant, el govern Mas ha d'evitar el soroll que tot ho tapa i ha de tenir clara l'autoritat moral del president que és la font del lideratge.

Ambició

Hi ha un altre problema del tripartit que no pot heretar el nou govern. Com que els tres partits tenien visions nacionals diferents, acabaven havent de trobar un punt intermedi, poc satisfactori per a tots. El govern Mas ha de tenir la prioritat de sortir de la crisi. Però no pot abandonar l'ambició nacional. Perquè són dues cares de la mateixa moneda. Perquè és l'encàrrec de l'electorat. Però també per supervivència: ja ha vist la factura que n'ha hagut de pagar el tripartit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.