Articles

Apunts

Elèctric

Com ja deuen saber, el govern espanyol ens ha felicitat el 2011 amb una important pujada del rebut de la llum. I com tot en la vida, això té conseqüències dolentes i bones. Entre les dolentes, que les famílies, però també les empreses, passaran més dificultats per tirar endavant. Entre les bones, que això mateix incentivarà l'estalvi energètic. A més, el govern espanyol obligarà les principals elèctriques a dedicar part dels ingressos a reduir el dèficit acumulat al sector, que és de 14.000 milions d'euros, en comptes de dedicar-los a dividends. L'objectiu del peatge és moderar les futures pujades del rebut de la llum.

Però aquesta mesura, com altres que s'han pres en el passat, és un pegat. L'arrel del problema és que a l'Estat espanyol el sector elèctric ha viscut fora de les normes del lliure mercat. Més encara: les tarifes elèctriques han quedat fortament contaminades pels interessos polítics. Les companyies fan una gran inversió en les centrals nuclears, però després arriba la moratòria i el govern espanyol ha d'arbitrar mesures perquè el deute generat no les ofegui. Les companyies voldrien comprar carbó en el mercat internacional, però el govern de torn les obliga a adquirir el de les mines espanyoles, molt més car. Tant, que algun empresari de la mineria espavilat el comprava a Sud-àfrica, el feia passar com a propi i s'embutxacava la diferència.

Se'n recorden de l'opa de la catalana Gas Natural a Endesa, ara en mans de la italiana Enel? És una altra demostració del pes de la política al sector elèctric. I així, fins a mil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.