Articles

L'enigma dels molt honorables ordinals

“El dubte, doncs, és que si Tarradellas va ser el 115è president, Mas hauria de ser 119è, no el 129è com s'assegura aquests dies”

Artur Mas va ser formalment investit 129è president de la Generalitat el dia 23 de desembre, segons recull una notícia publicada al web institucional www.gencat.cat i, segons han coincidit a precisar la totalitat dels mitjans de comunicació, Mas és el 129è president, per la qual cosa hauríem de creure que és cert. En les seves primeres paraules després de la investidura, pronunciades –tal com es destaca quan es vol afegir transcendència– “en seu parlamentària”, el mateix Mas va desitjar que “quan s'elegeixi el 130è president de la Generalitat li puguem deixar un bon llegat.

Que els nombres ordinals, o senzillament ordinals, són nombres usats per denotar la posició en una successió ordenada: primer, segon, tercer, quart..., ho saben fins i tot les noies i els nois de primària; i fins i tot les persones adultes amb habilitats cognitives mitjanes, són capaces de completar la sèrie: 129è, 130è..., que arribaria fins a l'infinit. Així, i en el benentès que la sèrie va endavant i endarrere, no hauríem de tenir cap dubte que si Mas és el 129è president i el següent serà el 130è, Montilla va ser el 128è president, Maragall, el 127è; Pujol, el 126è; Tarradellas, el 125è..., fins al primer, Berenguer de Cruïlles, que va presidir entre el 1359 i el 1362 (segons www.gencat.cat).

Tot i que l'ordenació dels molt honorables és aparentment tan senzilla i fàcil, queda una primera incògnita per resoldre. Per què, en un discurs sobre el “25è aniversari del restabliment de la Generalitat” (datat el 30 de setembre del 2002, pronunciat solemnement al Palau de la Generalitat i publicat al web del Centre d'Estudis Jordi Pujol, (www.jordipujol.cat), Jordi Pujol afirmava que Josep Tarradellas va pronunciar la frase: “Jo sóc el 115è president de la Generalitat de Catalunya”? Per què Tarradellas va dir que ell era el 115è president? Si Mas és el 129è, Tarradellas havia de ser el 125è, no el 115è. Potser es va confondre i en lloc de 125è va dir 115è? És estrany, perquè Tarradellas feia 23 anys que esperava tornar i és difícil de pensar que només d'arribar s'equivoqués en una dada tan essencial i que devia tenir tan ben apresa com era el seu ordinal presidencial. A més, en cas que Tarradellas hagués comès un error accidental, com s'explica que Jordi Pujol cités aquella frase (per cert, en dues ocasions) en el seu discurs institucional de l'any 2002 (25 anys després que l'hagués pronunciat Tarradellas) i la donés per bona, sense esmenar-la. El dubte, doncs, és que si Tarradellas va ser el 115è president, Mas hauria de ser 119è, no el 129è com s'assegura aquests dies. I a Jordi Pujol (segons l'ordenació tarradelliana) li correspondria haver estat el 116è president de la Generalitat, en comptes del 126è (segons l'ordenació oficial actual).

El ball de números no passaria de ser una anècdota si no fos per un altre fet que complica encara més la seriació i que afegeix un segon enigma sobre els molt honorables ordinals. Hem vist que Jordi Pujol podria ser el 116è president si comptem a partir de Tarradellas, dient que ell era el 115è, o podria ser el 126è president si comptem enrere des de Mas quan diu que ell és el 129è president. Doncs bé, ni el 116è ni el 126è. L'any 1980, quan Pujol va ser investit per primera vegada president de la Generalitat, els mitjans de comunicació de l'època van coincidir a dir que es tractava del 115è president.

Vint anys després (en un reportatge sobre els 600 anys de la Casa de la Generalitat, signat per Núria Escur i publicat el dissabte 2 de desembre del 2000), La Vanguardia encara anomenava Jordi Pujol 115è president: “...sede del Gobierno de Cataluña que ya ha albergado, hasta el momento, 115 presidentes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.