Sense data de caducitat
Muntanya és una publicació editada pel Centre Excursionista de Catalunya (CEC) que informa sobre els diversos aspectes de l'excursionisme, la muntanya, la natura, el territori i el paisatge, principalment de l'àmbit dels Països Catalans, però també de la resta del món. De caràcter bimestral, es distribueix entre els socis del CEC, els subscriptors, la venda en quioscs i llibreries especialitzats, l'intercanvi amb clubs, institucions i biblioteques i entitats relacionades amb l'excursionisme. A més a més, també disposa d'una versió en línia al lloc www.cec.cat.
Quan la revista va néixer, ara fa quaranta anys, el CEC ja era una entitat amb molta història –va ser fundada el 1876–. Després de la Guerra Civil, va passar per un període de declivi força breu, però de seguida es va produir un increment de socis. És en aquests primers anys del franquisme quan s'edita el llibre Montaña. Anales del CEC, 1939-1945, l'aparició del qual va estimular el naixement, el 1946, de la revista Montaña. De fet Montaña és la continuació del Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, que havia començat a publicar-se el 1891, però va ser suspès durant la guerra. Els primers signes de català a Montaña daten del 1959. La censura deixa passar aquell any dos editorials –“23 d'abril” i “Els Jocs Florals”– en llengua catalana. L'any 1970 la revista començà a publicar-se completament en català.
Els protagonistes d'aquesta publicació han estat sempre les excursions per valls, muntanyes, boscos, llacs... de Catalunya i d'altres indrets: als Alps, als Andes, a l'Himàlaia... També n'han estat protagonistes els refugis de muntanya, sobretot els que han estat reformats i són avui una peça clau per als qui fan travesses. La fotografia és un element essencial a Muntanya. Entre els números publicats, hi ha portades amb fotografies de paisatges d'una gran bellesa. Per fomentar la fotografia de paisatge, la revista organitza un concurs, adreçat tant a aficionats com a professionals.
El febrer del 2005 Muntanya inicia una nova etapa. Per primera vegada, la revista es publica íntegrament en color. A més, inclou nous continguts de totes les àrees dels esports de muntanya: excursionisme, alpinisme, escalada, espeleologia, barranquisme, bicicleta tot terreny, esquí de muntanya, etc. Amb el propòsit de donar a conèixer tots els racons de la geografia dels Països Catalans i també d'altres indrets més allunyats, la revista comença a publicar, també, reportatges de trekking i viatges d'arreu del món: “No hem oblidat tampoc altres aspectes molt importants per a la cultura excursionista. Per això hem elaborat articles històrics sobre els inicis de l'excursionisme, el pirineisme i l'alpinisme a través de documents antics o de personatges il·lustres que marcaren un inici, com ara Jacint Verdaguer, Jaume Oliveres, Norbert Font i Sagué, Lluís Marià Vidal, Valentí Almirall, Charles Lyell, Georges Véron, etc.”, explica Ferran Alexandri, l'actual director de Muntanya.
la revista ha incorporat en els darrers anys entrevistes a esportistes i persones vinculades a la muntanya i itineraris excursionistes, ha mantingut la secció de vies d'escalada, ha millorat la secció de publicacions i, sobretot, ha creat La motxilla de muntanya, un noticiari on es publiquen notícies generals d'excursionisme als Països Catalans, al món i esdeveniments d'interès divers relacionats amb la muntanya i el CEC. En un món en què proliferen els productes efímers, els que no caduquen adquireixen més valor. Muntanya ha esdevingut una bona eina per fomentar l'excursionisme i difondre un munt de paratges del nostre país, i ha contribuït a apreciar-los i a preservar-los.