Opinió

La contra

Una llosa massa gran

La jove austríaca Natascha Kampush relata la duresa extrema dels seus 3.096 dies de captiveri en un subterrani en l'intent de superar el trauma

“És com agafar una gran pedra que es llença a l'aigua i es queda allà, al fons”. Nastascha Kampusch (Viena, 1988) intenta alliberar-se dels seus fantasmes a través del relat esfereïdor dels vuit anys i mig de segrest. Gairebé cinc any més tard des que va aconseguir fugir, Kampusch ha pogut buidar el pap i relatar fil per randa al periodista que ha col·laborat en la redacció del seu llibre Natascha Kampusch 3.096 dies (editorial Ara Llibres) el dolor i les humiliacions que va viure en tot aquest temps, i alhora la complexa relació que va mantenir amb el seu segrestador, Wolfgang Piklopil, un desconegut que va acabar sent l'únic referent humà durant vuit anys i que es va suïcidar el dia que ella va escapar-se. Ara es declara “lliure”, però viure al món real diu que no li està resultant gens fàcil. “Ets feliç?”, “A vegades”, confessa amb una mitja rialla, de les poques que es permet durant la seva compareixença davant la premsa, a Madrid. Natascha va entrar a l'amagatall del subterrani del seu segrestador sent una nena de deu anys tímida i carregada de pors i força influïda per la separació dels seus pares. I gràcies a la seva fortalesa mental va sortir sent una noia de divuit capaç de sobreviure a la tortura del captiveri. Però les cicatrius són massa profundes i això es fa molt evident en la seva manera de presentar-se en públic. “Fins a cert punt tinc fòbia social. Em costa el contacte directe amb els altres, i això em dificulta una mica la comunicació i les relacions socials”, admetia.

En poques ocasions mira el seu interlocutor. Respon a les preguntes amb el cap baix o dirigint-se només a la seva traductora, jugant contínuament amb les mans, i amb un to de veu gairebé inaudible. Diuen que és desconfiada, i encara més amb la premsa: un cop alliberada, s'ha especulat molt sobre qüestions suposadament ocultes del segrest i ha estat la necessitat d'explicar en primera persona la seva veritat el fet que l'ha portat a despullar-se anímicament al llarg de més de 200 pàgines. Per això no entén que s'insisteixi tant en el perquè el seu relat no destil·la odi cap a l'home que només li ha sabut deixar carències. “Vull tancar aquest capítol de la meva vida. Odiar-lo seria mantenir-me vinculada a ell”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.